Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» хоче, щоб з 1 квітня Україна купувала газ по 485 доларів


Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер
Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер

З 1 квітня в Україну постачатиметься газ згідно з контрактами від 2009 року. Про це заявив голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер у вівторок, 20 січня.

«З 1 квітня постачання газу до України здійснюватимуться суворо у відповідності з контрактом», – заявив Міллер на зустрічі з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим.

За його словами, умови так званого «зимового пакета» діють до кінця березня цього року.

Міллер не назвав ціни, але раніше «Газпром» говорив про 485 доларів за тисячу кубометрів газу – згідно з контракту 2009 року, який Київ оскаржує а Стокгольмському арбітражному суді, і який де-факто не виконується вже кілька років.

Згідно з домовленостями, досягнутими за посередництва Європейської комісії у Брюсселі 30 жовтня, Україна і Росія дійшли згоди про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період на умовах передоплати, а також узгодили їхні тимчасові умови до 31 березня березня 2015 року року. Домовленості передбачають, що українська сторона має до кінця року сплатити російській стороні борг у 3 мільярди 100 мільйонів доларів. При цьому умовою початку постачання газу є сплата першої частини цього боргу на суму в 1 мільярд 450 мільйонів доларів, а також передоплати за газ, який Україна хоче купити. Україна ці умови виконала.

Росія повністю припинила постачання газу в Україну у червні 2014 року, заявляючи про борг у 5 мільярдів 300 мільйонів доларів. Із того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна – ЄС – Росія. Тим часом українська сторона оскаржує російські претензії і виставлює власні претензії до контрактів із «Газпромом» у трибуналі при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.

Упродовж останнього часу ціни на газ на світових ринках падають, оскільки у багатьох контрактах на постачання палива, вони прив'язані до цін на нафту.

XS
SM
MD
LG