Доступність посилання

ТОП новини

Загрози життю потерпілих від теракту в Харкові немає


Від вибуху у Харкові потерпіли 14 осіб
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Від вибуху у Харкові потерпіли 14 осіб

Нашпигована залізяками вибухівка призначалася харківським проукраїнським патріотам

Ті, хто вчинив теракт у Харкові, цілили в громадських активістів за допомогою вибухівки, нашпигованої залізними гайками. Про це свідчать результати хірургічних операцій, проведених постраждалим від теракту. У понеділок, 19 січня, біля приміщення Московського районного суду Харкова близько сьомої вечора здетонувала вибухівка. Наразі в лікарнях із травмами рук, ніг, грудної клітини та м’яких тканин перебуває 12 осіб, більшість із них – це студенти, активісти «Правого сектору». Служба безпеки України кваліфікує цю подію як теракт.

Позаду доба, відколи пролунав потужний вибух біля будівлі суду Московського району Харкова. У трьох лікарнях після операцій оговтується 12 жертв теракту. Найбільше потерпілих – восьмеро людей – зараз лікується у відділенні політравми міської лікарні швидкої та невідкладної допомоги.

На місці вибуху у Харкові. 19 січня 2015 року
На місці вибуху у Харкові. 19 січня 2015 року

«Я чую сильний хлопок із лівого боку позаду себе, відчуваю сильний біль у правій нозі, мене відкинуло на метр, починаю відповзати далі, тому, що розумію, що може статися другий вибух», – згадує трагедію біля будівлі райсуду прооперований активіст «Правого сектору» за псевдонімом Нечай.

Хлопець бачив, як після вибуху навколо падали й волали про допомогу хлопці та дівчата, які разом із ним виходили з судового засідання у справі проукраїнського активіста Михайла Соколова.

Життю потерпілих ніщо не загрожує – лікар

У більшості травмованих мінно-осколкові ушкодження, кажуть хірурги.

«Осколкове поранення, ось воно. Осколок намагалися дістати під час операції , але не змогли. Він втрапив у тазостегнову частину», – поранений показує рентгенівський знімок місця, куди влучив металевий предмет вибухівки.

За підсумком нічних операцій заступник головного лікаря з хірургічних питань Андрій Козаченко повідомив, що наразі життю потерпілих ніщо не загрожує, медикам в результаті операцій вдалося врятувати кінцівки жертв вибуху.

На місці вибуху
На місці вибуху

«Те, що вилучали хірурги з м’яких тканин – це, здебільшого, були гайки і частини гайок. До нас у стаціонар в понеділок увечері надійшло вісім осіб, із них п’ять чоловіків і три жінки. У всіх мінно-вибухові поранення. Ураження осколками. З тих, хто на стаціонарі, в одного – перелам кістки ключиці, ще в одного –проникаюче поранення грудної клітини», – розповів хірург Андрій Козаченко.

У правоохоронних органах до слів медиків про особливості вибухівки, через дію якої травмовані громадські активісти, додали, що здетонував саморобний вибуховий пристрій.

«Саморобний пристрій було закладено біля рекламного щита, він там був захований і здетонований дистанційно», – повідомила речниця Харківської обласної прокуратури Віта Дубовик.

В обласній прокуратурі розповіли, що наразі триває низка експертиз, зокрема, комплексна вибухотехнічна та експертиза вибухових речовин, продуктів вибуху, 13 судово-медичних, судова-дактилоскопічна та судова молекулярно-генетична експертиза.

Крім того, за кримінальним провадженням за статтею «Теракт» вже допитано 115 свідків та жертв трагедії.

Кому на руку теракт?

Низка проукраїнських патріотичних громадських організацій та політиків висловили переконання, що організатори терористичного акту, поплічники проросійських злочинних угруповань, діяли цілеспрямовано – у них була чітка мішень – «Правий сектор» та представники інших організацій, що відстоюють незалежність України. У цьому переконаний поранений правосекторівець Нечай.

«Кому? Тим хто проти «Правого сектору» і взагалі тим, хто за «ХНР» за Росію», – припускає Нечай щодо того, кому був вигідний теракт у Харкові.

В рамках антитерористичної спецоперації в Харкові посилені заходи безпеки, побільшало патрулів на дорогах, біля стратегічних підприємств, пильніше перевіряють людей на українсько-російському кордоні.

Упродовж останніх місяців у Харкові стались кілька вибухів: на залізниці, біля військових об’єктів та у кафе.


На цю ж тему:

20.01.2015
Другий теракт у Харкові: понад десяток поранених та іграшка з триколором

14 людей поранені, четверо у тяжкому стані через вибух біля райсуду Харкова далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG