Доступність посилання

ТОП новини

Другий теракт у Харкові: понад десяток поранених та іграшка з триколором


Місце вибуху у Харкові (фото з сайту МВС)
Місце вибуху у Харкові (фото з сайту МВС)

14 людей поранені, четверо у тяжкому стані через вибух біля райсуду Харкова

Харків 19 січня у Харкові близько 19-ї години пролунав вибух на подвір’ї суду Московського району. У цей час із останнього судового засідання якраз виходили люди – переважно активісти «Правого сектору». В результаті до лікарень потрипили 14 людей, четверо з яких у тяжкому стані. Правоохоронці оголосили у місті антитерористичну спецоперацію, про що повідомив радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський. Попередньо СБУ розслідує вибух біля Московського районного суду Харкова за статтею «теракт».

Головний лікар лікарні швидкої та невідкладної допомоги Олена Ковальова повідомила, що жертви вибуху отримали множинні осколкові поранення кінцівок, тіла, обличчя. Лікарі до пізньої ночі робили їм операції. Наразі вони відмовляються говорити про стан здоров’я прооперованих.

Ймовірно, люди отримали поранення через застосування саморобного вибухового пристрою, начиненого залізними уламками. Серед травмованих – активісти «Правого сектору», серед них дівчата та один випадковий перехожий.

Фото з Twitter
Фото з Twitter

Фото з сайту МВС
Фото з сайту МВС

Фото з сайту МВС
Фото з сайту МВС

Першу допомогу людям до приїзду швидких надавали міліціонери та бійці батальйону «Азов».

Вибух стався, коли виходили присутні на судовому засіданні, та люди, що стояли на пікеті
Юрій Ніконов

«Коли пролунав вибух, я ще був у будівлі суду. Вибух стався, коли виходили присутні на судовому засіданні, та люди, що стояли на пікеті. Там найрізноманітніші травми ніг, рук, грудної клітини. Я бачив людей, яким міліція надавала першу допомогу, перев’язуючи ноги», – розповів адвокат Юрій Ніконов.

В Харкові оголосили антитерористичну спецоперацію – Лубківський

Очевидці розповідають: вибух пролунав, коли люди почали виходити з суду після засідання у справі громадського активіста Михайла Соколова, який під час останніх президенських виборів був спостерігачем від партії ВО «Свобода», а тепер його підозрюють у незаконному зберіганні зброї.

З вечора понеділка у Харкові триває антитерористична операція. Про це у своєму Faceboоk повідомив радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський.

«Голова СБУ Валентин Налевайченко і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у зв'язку з вибухом у Харкові повідомляють про створення окремого штабу, до якого увійшли представники СБУ, МВС та співробітники прокуратури. Здійснюються екстренні антитерористичні заходи. Ми просимо усіх зберігати спокій і витримку», – написав Лубківський.

За словами заступника начальника головного управління МВС в Харківській області Юрія Гладика, вибухотехніки незабаром мають оголосити висновки щодо самого вибухового пристрою.

Чому така кількість потерпілих, тому що цей вибуховий пристрій знаходився біля людей
Юрій Гладик

«Трохи пізніше ми повідомимо детальніше, що це був за вибуховий пристрій або якась спеціалізована міна чи саморобний пристрій. Воно лежало неподалік виходу з подвір’я перед брамами на доріжці. Чому така кількість потерпілих, тому що цей вибуховий пристрій знаходився біля людей, що проходили біля нього», – повідомив журналістам Юрій Гладик.

Іграшка з символікою триколора

Виконувач обов’язків обласного прокурора Артем Степанов заявив, що СБУ розслідує факт вибуху за статтею «теракт».

«Попередньо досудовим органом воно буде кваліфіковано як терористичний акт. За статею 158 Кримінального кодексу України», – зазначив прокурор Степанов.

Правоохоронці показали журналістам фото, де видно в’язану саморобну іграшку з кольорами російського прапора, яку виявили неподалік від місця вибуху.

Харківський волонтер Міла Мілович повідомила, що ця іграшка належить одній із активісток, її неначебто в’язали спеціально для благодійного аукціону.

Ту іграшку дівчина робила для аукціону, щоб гроші до АТО передати
Міла Мілович

«Ту іграшку дівчина робила для аукціону, щоб гроші до АТО передати. Віддала її дівчині, яка була на суді. Очевидно, та її загубила. Іграшка має назву «Вудувата» та призначена для втикання голок», – написала Міла Мілович у Facebook.

Народний депутат Антон Геращенко переконаний, що терористичний акт організували навмисно через розгляд у суді справи українських патріотів. Також він вважає, що цей терористичний акт є відповіддю Путіна і його терористів на недільний багатотисячний марш харків’ян проти терору.

​«Звертаюся зараз до членів терористичного групування, що організувало сьогоднішній теракт у Харкові: переконаний ви прочитаєте це повідомлення. Той, хто з вас першим донесе на решту учасників групи, буде звільнений від відповідальності за скоєння даного терористичного акту, якщо він здасть своїх поплічників і тих, хто допомагав у підготовці й здійсненні даного теракту. Я гарантую», – зазначив Антон Геращенко.

Проросійські активісти в своїх соціальних мережахвечірній теракт у Харкові назвали «черговою провокацією українських пучистів і розборками правосеків».

У вівторок харківські медики та правоохоронці планують розповісти подробиці про потерпілих та розслідування учорашнього вибуху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG