Доступність посилання

ТОП новини

США готові до протистояння, яке Росія нав’язала світові – експерт про виступ Обами в Конгресі


«Ситуація довкола Донецького аеропорту якраз і була останньою краплею в чаші терпіння України»

Київ – Лише за добу у світі заплановані одразу чотири події, які можуть вплинути на подальше становище в Україні, зокрема на ситуацію на Донбасі. Початком політичної середи стало послання президента США Барака Обами до Конгресу з висловленням підтримки Україні у боротьбі з російською агресією. Інший важливий для України захід – засідання Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Крім того, 21 січня засідатиме з українського питання Рада Безпеки ООН, а у Берліні може відбутися новий раунд переговорів міністрів закордонних справ «нормандської четвірки» (Україна, Німеччина, Франція, Росія). Усі ці заходи – більшою чи меншою мірою, є позитивним сигналом, що Україна не сходить з вуст лідерів країн, і змушує їх задля власної ж безпеки робити як політичні, так і економічні кроки для деескалації конфлікту на Донбасі, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода посол із особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

– Наскільки тези виступу в Конгресі президента Барака Обами є показовими в твердій підтримці Сполученими Штатами України?

– Думаю, що тут наголошується на трьох важливих моментах. По-перше, ми можемо чітко зробити висновок, що подальша політика Америки щодо України буде координуватися з іншими міжнародними партнерами. Тобто та єдність, про яку завжди казав президент Обама, маючи насамперед спільну політику США та Європейського союзу, вона буде дотримана. Це насамперед проявиться у санкціях, і ми бачитимемо певну синхронізацію застосування санкцій з боку США та ЄС, їхній підхід.

Барак Обама демонструє як лідер найпотужнішої держави світу, що він приймає цей виклик, бо політика президента Путіна становить загрозу і є викликом світові

По-друге, згадування президента Володимира Путіна у цьому виступі говорить про те, що Барак Обама сприймає це, нав’язане ззовні протистояння, тобто він демонструє як лідер найпотужнішої держави світу, що він приймає цей виклик, бо політика президента Путіна становить загрозу і є викликом світові. І третій момент, який я хочу відзначити – це стратегічність. Тобто з цієї короткої тези у виступі видно, що США налаштовані і готові до стратегічної боротьби, вони демонструють росіянам, що щоб ви зараз не робили, як би ви не демонстрували свою силу, ми готові до того протистояння, яке ви нав’язали світові.

– Українське питання нині постає на одразу кількох переговорних майданчиках, як-от: Рада Безпеки ООН, ймовірне засідання «нормандської четвірки», форум у Давосі. Чи можна, на Вашу думку, сподіватись на більш чіткі і конкретні результати цих засідань?

– Зважаючи на те, що постійним членом Ради безпеки ООН з правом вето на будь-яке рішення є Російська Федерація, ми розуміємо, що конкретно в українському питанні Рада Безпеки не є міжнародним органом, який здатний ухвалити серйозне рішення щодо України.

Засідання Ради безпеки перетворюється на акт публічної дипломатії, на міжнародну нагоду продемонструвати недовіру до тих аргументів, які намагається нав’язати світові російська дипломатія

Таким чином засідання Ради безпеки перетворюється саме на акт публічної дипломатії, тобто на міжнародну нагоду продемонструвати всьому світові єдність групи держав щодо України і її підтримки, та недовіру до тих аргументів і тих підходів, які намагається нав’язати світові російська дипломатія. До цього ми усі вже звикли, і сприймаємо засідання Ради безпеки ООН не через призму ухвалюваних рішень, а через призму певного публічного акту, який відбувається на світовій арені. Більшої конкретики, саме в контексті ухвалення рішень, які нехай і не будуть оголошені публічно, я б очікував саме від Давосу і від засідання в Берліні, до якого українська делегація готується. Ми розраховуємо, що ця зустріч в Берліні таки відбудеться і ми не зацікавлені в тому, щоб вона з якоїсь причини зірвалася.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Як ми знаємо, Давос – це зустріч не лише лідерів політичного, а й економічного світу, тому там можливі серйозні напрацювання, тим більше за присутності українського президента, який проводить там переговори. Найбільше очікувань у мене від Давосу, на другому місці – від Берліну і на третьому – від Ради безпеки.

– У цьому контексті Ви вважаєте, що економічні важелі впливу на Росію зараз сильніші за політичні?

Конкретно економічні важелі є для Росії більш чутливими, ніж політичні. Тому, власне, економіка зараз і виходить на перший план

– Абсолютно. Економіка зараз відіграє принципово важливу роль, тому що вона є важелем «реального сектору». Ми бачимо, на жаль, що в політичній сфері Росія готова переступати через низку червоних ліній, які ніколи не переступить демократична держава, віддана принципам міжнародної безпеки і взаємодії. Але конкретно економічні важелі є для неї більш чутливими, ніж політичні. Тому, власне, економіка зараз і виходить на перший план.

– Пане Кулеба, які акценти повинна розставляти в мирних переговорах українська дипломатія з огляду на недавні заяви російського МЗС? Також прокоментуйте, будь ласка, слова речника МЗС України Євгена Перебийноса про те, що з часу підписання Мінських угод у вересні сепаратисти за допомогою російських військ захопили 500 квадратних кілометрів української території. Звідки така цифра, чому про неї заявили лише зараз?

– Тому що цифру цю вирахували просто по карті, і Євген Перебийніс трохи її округлив, насправді загальна цифра – це 550 квадратних кілометрів. А кажуть про це зараз, тому що Україна була весь цей час з 19 вересня (дня підписання Мінського меморандуму – ред.), ця територія, на жаль, була втрачена, ми були віддані принципам Мінська, ми сподівалися, що інша сторона – терористичні організації і Російська Федерація теж будуть їх виконувати.

Ми хочемо, щоб світ чітко розумів що відбувається, що фактично ми з 19 вересня бачили елементи загарбницької політики і ми готові цьому протидіяти

Але ми увесь час бачили інше – постійне руйнування Мінських домовленостей, постійно бачили намагання скористатися відданістю України домовленостям для того, щоб загарбати більше української території і нав’язати своє бачення лінії розмежування. І як кажуть в народі – «терпець урвався». Власне, вся ця ситуація довкола Донецького аеропорту якраз і була останньою краплею в чаші терпіння України. Тому ми хочемо, щоб світ чітко розумів що відбувається, що фактично ми з 19 вересня бачили елементи загарбницької політики і ми готові цьому протидіяти.

Не можна дозволити, щоб викривлене російське бачення ситуації домінувало в світі і мало якийсь вплив на формування позиції інших держав

Що стосується того, яким чином дипломатам спілкуватися, то все дуже просто – нам потрібно виконувати Мінські домовленості, не можна дозволити, і ми над цим працюємо, щоб викривлене російське бачення ситуації домінувало в світі і мало якийсь вплив на формування позиції інших держав. Тому що абсолютно штучно створене Російською Федерацією і терористами загострення в Донецькому аеропорту – це чергове порушення Мінських домовленостей. Все дуже просто, і не треба «вигадувати велосипед». А треба зупинитися, припинити вогонь – це завдання номер один Мінських домовленостей, і далі рухатися по вже окресленому плану, який визначений в угодах, під якими стоїть підпис всіх – і терористів, і України, і Росії, і ОБСЄ.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG