Доступність посилання

ТОП новини

Концтабір в Освенцимі визволяли українці – МЗС Польщі


Концтабір в Освенцимі
Концтабір в Освенцимі

Концтабір в Освенцимі Аушвіц-Біркенау визволяли насамперед українці – бійці першого Українського фронту. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина в ефірі «Польського радіо», відповідаючи на критику, що президента Росії Володимира Путіна не запросили на відзначення 70-ї річниці визволення концтабору.

«Напевно, правильніше буде сказати, що це Український фронт і українці визволяли Аушвіц і цього дня саме вони відчинили браму концтабору і звільнили його», – зазначив Схетина.

Він наголосив, що запрошення усім країнам організаційний комітет музею Аушвіц-Біркенау відправив однакові, а кожна країна самостійно вирішує, на якому рівні вона буде представлена.

За його словами, рішення Кремля відправити на цей захід голову адміністрації президента Росії Сергія Іванова «вписується у контекст складних польсько-російських відносин».

Раніше євреї Чехії висловилися проти приїзду Володимира Путіна на вшанування річниці звільнення Освенцима.

Станом на 20 січня свою участь в заході підтвердили делегації 38 країн, десять з яких буде представлено на рівні президентів. Крім президентів України і Польщі у заході візьмуть участь президенти Франції, Німеччини, Австрії, Хорватії, Болгарії, Словаччини тощо.

XS
SM
MD
LG