Доступність посилання

ТОП новини

Вояки України і США проведуть спільне тренування навесні


Спільне тренування українських та американських військових буде вже навесні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Америка хоче допомогти протистояти прямій російській агресії на Донбасі – генерал-лейтенат Годжес

У тому, що Кремль фінансує та підтримує бойовиків, Сполучені Штати не мають сумнівів. Тож відразу після щорічної промови президента США Барака Обами, де він висловив свою підтримку Україні, до Києва прибув командувач сухопутними силами США в Європі Бен Годжес. Генерал-лейтенат Годжес анонсував, що українські військові вже навесні тренуватимуться разом із сухопутними силами Америки. У такий спосіб, за його словами, Америка хоче допомогти протистояти прямій російській агресії на Донбасі.

Командувач сухопутними силами США в Європі Бен Годжес запевнив, що Сполучені Штати підтримують Україну не на словах, а на ділі. Він анонсував, що навесні відбудуться спільні тренування українських військових та американських сухопутних сил. Планується, що українців навчать рятувати поранених та захищатись від артилерії. За його словами, під час тренувань увагу звернуть і на те, як оберігати системи комунікації поблизу зони бойових дій.

Генерал-лейтенант зазначив: артилерія, сучасне обладнання, яке використовують бойовики на Донбасі – це «неспростовний доказ» того, що вони заручились підтримкою від Росії.

«Обсяги зброї, які використовуються бандформуваннями, суттєво збільшилися у грудні. Абсолютно зрозуміло, що допомога йде із Росії, і вона воює проти українських Збройних сил», – заявив Годжес.

Годжес висловив захоплення прогресом української армії

Водночас, він зауважив, що не хотів би оприлюднювати дані розвідки щодо присутності російської регулярної армії на Донбасі. За його словами, СБУ та українські військові очільники краще володіють цією інформацією.

Попередні українсько-американські навчання «Репід Трайдент-2014». Вересень 2014 року
Попередні українсько-американські навчання «Репід Трайдент-2014». Вересень 2014 року

Бен Годжес додає: він приємно вражений підготовкою та мужністю українських солдатів та військового керівництва. Розповідає, що йому вдалось поспілкуватись із лікарями, пораненими та їхніми родинами у військовому шпиталі. За словами досвідченого воєначальника, те, що Україна змогла зупинити фінансованого Росією супротивника – це вже талант і успіх.

Незабаром Росія зможе воювати на трьох фронтах одночасно без мобілізації?

Генерал-лейтенант Годжес уважно стежить за політичною та військовою активністю Росії. Зокрема, нещодавно він заявляв, що через п’ять років Москва зможе без мобілізації воювати вже на трьох фронтах одночасно. На його думку, поки що Кремль зосередився на Україні, утім наступними жертвами цілком можуть стати Грузія та якась із балтійських країн.

Логічним продовженням такої думки є заява генерал-лейтенанта у Києві про те, що від успіху України в цьому конфлікті залежить і безпека всього світу.

Обама виділив темі України окреме місце у щорічній промові

Барак Обама
Барак Обама

У своїй підтримці Україну запевнив і президент США Барак Обама. У традиційній промові «Про стан держави» Обама акцентує на тому, що Сполучені Штати «протистоять агресії Росії, підтримують демократію в Україні та надають гарантії союзникам по НАТО». Великі країни не повинні залякувати менші, додає Обама.

Cьогодні Америка та її союзники демонструють силу, Росія ж ізольована, а її економіка в руїнах
Барак Обама

«Минулого року, коли ми разом з союзниками тяжко працювали над накладенням санкцій, деякі казали, що агресія Путіна – це майстерна демонстрація стратегії та сили. Що ж, сьогодні Америка та її союзники демонструють силу, Росія ж ізольована, а її економіка в руїнах», – зазначив Обама.

Про що свідчать заяви впливових американців?

Юрій Смелянський
Юрій Смелянський

На думку експерта фонду «Майдан закордонних справ» Юрія Смелянського, подібні заяви є сигналом.

Для сполучених Штатів важливо підтримувати демократичний вектор розвитку України та її економічну спроможність
Юрій Смелянський

«Америка готова продовжувати та розширювати спектр допомоги Україні, – зазначає він. – Це стосується як протидії регулярній російській армії, так і тим бандформуванням, які вона створює на території сходу України». Експерт додає, що США сприятимуть комплексно: для сполучених Штатів важливо підтримувати демократичний вектор розвитку України та її економічну спроможність.

«Ця допомога буде розширюватись та посилюватись лише за однієї умови: Україна повинна сама почати змінюватись. Тобто змінювати модель державних відносин у трикутнику влада – громадянське суспільство – бізнес-структури», – зауважує експерт.

Водночас, додає Смелянський, США стежать за тим, яку політику обирає Україна відносно Росії та яких зусиль докладає для збереження цілісності кордонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG