Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко в Давосі про ціну і цінності


Вперше президент України по ціннісний бік барикад, попередні президенти були змушені перебувати там, де ціна – Портников

Президент Петро Порошенко, виступив у середу у швейцарському Давосі, де розпочало свою роботу щорічне засідання Всесвітнього економічного форуму, в якому беруть участь понад 40 глав держав та урядів. Порошенко наголосив, що Україна зараз як ніколи демонструє єдність і сказав, що у цій війні, яку веде Росія проти України, де-факто воює ціна проти цінностей. Він показав фрагмент автобусу, в який влучила ракета з російської установки і призвела загибель 12 мирних пасажирів. Говорив про необхідність солідарності світу з Україною. У програмі «Свобода сьогодні» ми запитали політичного оглядача Радіо Свобода Віталія Портникова, який стежить за перебігом форуму, наскільки, на його думку, важливий цей виступ українського президента і в якому сенсі – щоб отримати більше моральної чи матеріальної підтримки для України, адже форум економічний і там присутні здебільшого представники великого бізнесу?

Для України зараз є неймовірно важливою саме економічна підтримка
Віталій Портников
Віталій Портников

– Очевидно, що для України зараз є неймовірно важливою саме економічна підтримка, тому що в тих умовах, в яких знаходиться країна, а це фактична необхідність реформування під час війни. Тільки реальна підтримка цивілізованого світу може зупинити велику війну в Європі. Тому що, якщо Україні не вдасться вистояти у цій боротьбі з агресивною Російською Федерацією і почнеться занепад держави, то почнуться процеси, які намагається Російська Федерація сьогодні ініціювати. Я певний, що військові дії можуть перейти на територію інших європейських країн. Втримати Україну, це означає втримати Європу. І мені здається, що це має сьогодні усвідомлювати кожен, хто слухав Петра Порошенка.

– Ведучий дискусії – колишній віце-канцлер Німеччини Філіп Рьозлер – запитав Петра Порошенка, якої допомоги Україна очікує. Він відповів, що летальна зброя не потрібна, але потрібні технології, політична і моральна підтримка. Як Ви гадаєте, чи насправді Україні не потрібна така серйозна зброя, чи ж – навпаки – Україна її вже має?

На території України перебувають понад 9000 російських військових – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00
Треба пам’ятати, що ми маємо справу з людьми, які переступають через будь-які кордони міжнародного права, моральності, закону без будь-яких коливань

– Все ж дуже стрімко змінюється! Вчора ми ще могли говорити про те, що російська авіація не задіяна в зоні конфлікту, ми не знаємо, що задіє Володимир Путін завтра. Тоді вже доведеться говорити про летальну зброю. Тому що військово-повітряні сили так званих «народних республік» можуть виникнути в будь-який момент. Я навіть бачив повідомлення, що про створення таких сил оголосили в «ЛНР». Треба пам’ятати, що ми маємо справу з людьми, які переступають через будь-які кордони міжнародного права, моральності, закону без будь-яких коливань. І економічна криза, яка сьогодні відбувається в Росії, яка має призвести до ще більш карколомних змін, ніж ті, які ми спостерігаємо сьогодні, звичайно ж тільки спонукає Путіна та його найближче оточення порушувати правила.

– Петро Порошенко наголосив у своєму виступі у Давосі, що світ повинен зрозуміти: Україна нині захищає безпеку всієї Європи. І пообіцяв, що як тільки Росія забере свої сили з кордонів України, відразу в Україні запанують норми закону і демократії. Чи це справді так? Адже внутрішніх проблем в Україні є чи не більше, ніж зовнішніх?

Виведення російських військ і суворе покарання сепаратистів є передумовою відновлення законності

– Очевидно, але в умовах, коли немає воєнної небезпеки і є міжнародний контроль, відновити всі норми демократичного існування держави не так вже й важко. І мені здається, що зараз цього насамперед потребують мешканці окупованих територій України – Донбасу і Криму. Так що необхідність виведення звідти російських військ і суворого покарання сепаратистів є якраз передумовою відновлення законності.

– На Вашу думку, наскільки важливо було для України, щоб президент взяв участь у такому престижному зібранні, як і його поїздка до Швейцарії загалом?

Порошенко говорив про цінність і ціну, президенти України, які були до нього, так чи інакше змушені були перебувати там, де є ціна

– Я думаю, що це перший раз, коли український президент на такому форумі, можливо, з часу, коли там був перший президент України Леонід Кравчук, який відвідав Давос відразу після проголошення незалежності Української держави, і це теж була дуже важлива і дуже цікава подія. Так от, вперше президент України по ціннісний бік барикад. От Порошенко говорив про цінність і ціну, президенти України, які були до нього, так чи інакше змушені були перебувати там, де є ціна. Навіть коли Віктор Ющенко намагався захищати європейський вибір України, він мусив рахуватися з російською ціною, за газ, за інші речі, які складали сутність української олігархічної економіки. А Порошенко сьогодні там, де всі європейські лідери. І це важлива обставина.

– І, звичайно, також дуже важливо, що це перший президент, який розмовляє вільно англійською мовою, і якраз у цій дискусії він сказав, що рік тому, коли він брав участь у Давоському форумі не як президент України, а просто як бізнесмен, як учасник, то в українському уряді була лише одна людина, яка розмовляла англійською мовою, а зараз, він каже, в цілому уряді є лише одна людина, яка не знає англійської мови.

– Коли прем’єр-міністр Яценюк збирався провести засідання англійською мовою для нового міністра охорони здоров’я, який походить із Грузії і не знає української, я так розумію, що це не зустріло схвальної реакції від багатьох членів уряду. Так що я не поспішав би записувати українських міністрів в англомани.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG