Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд не розгляне скарги Тимошенко на «газову справу»


Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Європейський суд із прав людини констатував, що з новою владою Тимошенко досягла замирення

Європейський суд із прав людини припиняє розгляд другої справи «Тимошенко проти України». Страсбурзький суд констатував, що з новою владою України Юлія Тимошенко досягла замирення в так званій «газовій справі». Колишній захисник політика Сергій Власенко привітав це рішення, однак додав йому власного трактування.

Європейський суд із прав людини закриває без розгляду справу за другою скаргою Юлії Тимошенко проти України. В ній колишня прем’єр-міністр оскаржувала порушену проти неї попередньою владою України «газову справу».

В оголошеному нині рішенні Страсбурзького суду нагадано: у травні минулого року новий уряд України визнав, що права Тимошенко були порушені, і вжив заходів, щоб виправити ці порушення. Уряд також просив закрити справу. У червні суд отримав листа від Тимошенко, що вона погоджується на умови заяви уряду.

Тому, заявив Страсбурзький суд, він визнає цю згоду колишнього прем’єра за знак дружнього замирення сторін і, виходячи з цього, не бачить підстав продовжувати розгляд скарги.

Сергій Власенко
Сергій Власенко

У Києві народний депутат із фракції «Батьківщина» Сергій Власенко, який був захисником Юлії Тимошенко в «газовій справі», привітав рішення Європейського суду з прав людини.

«Ми раді тому, що трирічна боротьба в Європейському суді (з прав людини) завершилася визнанням із боку суду очевидних фактів, і нарешті ця справа в Європейському суді (з прав людини) сьогодні була завершена», – сказав він.

Крім того, Власенко нагадав: «У своїй скарзі Тимошенко ставила питання про політичні мотиви її переслідування, про відсутність будь-яких підстав для її кримінального переслідування, а відтак про відсутність у її діях події злочину в «газовій справі». Також ми ставили низку питань, пов’язаних із порушенням інших, але основоположних статей Європейської конвенції з прав людини».

Захисники Тимошенко люблять власні трактування

Та при цьому Сергій Власенко запропонував власне трактування ухвали Європейського суду з прав людини. «Сьогоднішнім судовим рішенням Європейський суд (із прав людини) погодився з аргументами Юлії Тимошенко – і з тим, що ця справа була політично вмотивованою, і з тим, що відбулося фундаментальне порушення статті 6 Європейської конвенції з прав людини в частині переслідування невинуватої особи. А відтак по суті Європейський суд (із прав людини) визнав, що Тимошенко не скоїла жодного злочину в «газовій справі», що підтверджує висновок Верховного суду України в «газовій справі», – заявив Власенко.

У самій ухвалі Європейського суду з прав людини нічого цього насправді немає: суд лише констатував, що політичний характер «газової справи» визнав минулого літа уряд України. І, закривши справу без розгляду, тим більше Страсбурзький суд ані словом не оцінював скоєння чи нескоєння злочину колишнім прем’єром.

Це вже не вперше, коли захисники Тимошенко намагаються приписати Страсбурзькому судові те, чого він не встановлював, зокрема, нібито визнання політичних переслідувань їхньої підзахисної. Так уже ставалося після оголошення ухвали Європейського суду з прав людини за першою скаргою Тимошенко, на незаконність її досудового арешту, у квітні позаминулого року. Також захисники колишнього прем’єра твердили, що після рішення Страсбурзького суду про незаконність досудового арешту Тимошенко мали б звільнити з ув’язнення, в якому вона перебувала за чинним на той час вироком суду.

Тоді представникові Європейського суду з прав людини довелося спеціально спростовувати твердження, ніби суд визнав політично мотивований характер того арешту, й наголошувати, що ухвала суду ніяк не стосується її ув’язнення.

«Газова справа», в якій Юлію Тимошенко судили й визнали винною, стосується газових контрактів, які підписали з Росією 2009 року, коли вона була прем’єр-міністром. В уряді прем’єра Миколи Азарова наголошували, що ці угоди, укладені на вказівку Тимошенко, надзвичайно невигідні для України, і держава зазнає через них великих збитків. Після втечі президента Віктора Януковича і зміни влади в Україні Тимошенко визнали не винною і звільнили. Газові контракти тим часом чинні й досі.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG