Доступність посилання

ТОП новини

США має реально допомогти Україні, бо зараз усе на плечах «кіборгів» (світова преса)


Поки Обама говорив про протистояння агресії, армія України з відчаєм стримувала наступ військових Росії

Американський часопис Foreign Policy запитує, коли ж Барак Обама почне діяти відповідно до своїх публічних заяв. Німецьке видання Deutsche Welle обговорює зустріч у «нормандському форматі» у Берліні. Деякі американські ЗМІ продовжують наполягати на необхідності надання західними країнами допомоги Україні.

Американський часопис Foreign Policy опублікував статтю під заголовком «Смерть українських кіборгів», запитуючи, якщо США дійсно підтримує Україну, як стверджує президент Барак Обама, чому сили Києва потрапили у лещата сепаратистів? Видання зазначає, що у той час, як Обама звертався до Конгресу і говорив про протистояння агресії Росії і підтримку демократії в Україні, українська армія з відчаєм боролася проти наступу російських військових на заході від Луганська.

Часопис перераховує поточні битви, у яких українські військові часто з великими труднощами та втратами беруть участь: Донецький аеропорт, траса «Бахмутка», Дебальцеве. Від початку дії Мінської угоди сепаратисти захопили більше ніж 500 квадратних кілометрів території України, а кількість загиблих зростає майже щодня.

Журналіст Давід Патрікаракос: «Чудова стаття від Джеймса Міллера та П’єра Во про трагічну битву за Донецький аеропорт»

«США та Європа запевняли, що припинення вогню було єдиним виходом із ситуації, однак кровопролиття так і не припинилося, бойовики, яких підтримує Росія, так і не припинили воювати, а відповідальність дати їм відсіч лягла на плечі відданих Україні кіборгів», – пише часопис. Чи Захід нарешті зрозуміє, що Україна не може протистояти російському вторгненню наодинці, запитує Foreign Policy.

Німецьке видання Deutsche Welle опублікувало статтю про нещодавні переговори в Берліні. У статті під заголовком «Принаймні вони все що говорять» зазначають, що єдиним наслідком зустрічі стало рішення про необхідність «вжити кроків для деескалації ситуації на сході України».

Тим не менш, вважає видання, дипломатичних зусиль вживати варто, адже, якщо крихкий діалог зупиниться, всі надії щодо припинення кровопролиття зникнуть. Саме тому Захід, зокрема Франція та Німеччина, наполягають на продовженні переговорів. «Міністр закордонних справ Німеччини Франк–Вальтер Штайнмаєр сьогодні є найважливішим посередником. Він підтримує тісний зв’язок з Москвою та знає, що, можливо, є єдиним західним політиком, який все ще може змусити Україну та Росію зустрітися за столом переговорів», – пише видання.

Deutsche Welle нагадує, що відносини між США та Росією стали доволі прохолодними. Так само і Європа сьогодні не підтримує тісних відносин із Кремлем. Навіть німецький канцлер Ангела Меркель не змогла досягти нічого у розмовах з російським президентом Володимиром Путіним. «Отже тепер розмовляють лише міністри закордонних справ. Очевидно, що жодна сторона ще не зачинила дверей для політичного вирішення кризи. Однак щілина, яка залишилася, стала жахливо маленькою», – підсумовує видання.

Американська газета Wall Street Journal пише, що Путін воює з Україною у той час, як Захід планує пом’якшити санкції, про що свідчить доповідь верховного представника Європейського союзу із закордонної політики Федеріки Моґеріні та слова французького президента Франсуа Олланда.

«Хоча безпосередніх планів скасувати санкції проти Росії немає, доповідь Моґеріні показала глибину неправильного розуміння Росії західними лідерами. Як тільки Путін почав відчувати тиск падіння цін на нафту, Моґеріні та Олланд повідомили про свою готовність привітати його в своїх обіймах. Захід мав би замість цього продовжувати тиснути на нього, щоб росіяни усвідомили ціну реваншизму Путіна», – пише видання.

Газета вважає, що Росія не хоче мати відносини з Заходом як нормальна держава. Замість цього Путін хоче, щоб Кремль панував над сусідніми країнами та використовував експорт енергоносіїв у якості політичної зброї проти Заходу. «Якщо європейські лідери йому це дозволять, Путін закріпить свої успіхи, продовжить дестабілізувати ситуацію в Україні та дочекається влучного моменту, щоб у черговий раз перейти у наступ», – підсумовує видання.

Американський часопис Forbes пише, що Росія та Україна перебувають у стані війни, адже складно дійти будь-якого іншого висновку, беручи до уваги інформацію про нові російські війська, що перетнули кордон з Україною та атакують тамтешню армію. «Росія може і надалі прикидатися, що нічого не знає, але те, що відбувається останніми днями, є найнебезпечнішою, глибоко безвідповідальною ескалацією насильства і напруженості в Україні з часів підписання Мінської угоди у вересні», – зазначає видання.

Експерт з питань американської національної безпеки, журналіст Джулія Девіс: «Москва не зізнається, але Росія воює з Україною»

Видання зазначає, що відповідальністю Заходу є те, щоб Україна мала право йти шляхом успішного, мирного і процвітаючого розвитку як цілісна та незалежна держава. Зокрема, західні лідери мають дотримуватися режиму санкцій та регулярно поновлювати список санкціонованих чиновників, щоб відображати їхню причетність до кризи в Україні. Дії Росії в Україні означають, що Кремль готовий виділити великі ресурси та йти на ризик заради перемоги в Україні, пише часопис. Саме тому «США та Захід мають бути не менш залученими у процес досягнення миру, захисту суверенітету та міжнародних норм, не дозволяючи Росії досягнути своєї мети в Україні», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG