Доступність посилання

ТОП новини

«Спроби наступу росіян відбиті» – вояки та експерти


Український військовослужбовець на бронетранспортері у селі Орлівка, що поблизу Донецька. 23 січня 2015 року
Український військовослужбовець на бронетранспортері у селі Орлівка, що поблизу Донецька. 23 січня 2015 року

У Міноборони заявляють про 50 убитих бойовиків, 5 полонених, захоплення 2 БМП і знищення 4 танків під час боїв у населених пунктах Опитне та Водяне

Київ – Конфлікт на Донбасі загострюється: українські Збройні сили заявляють, що їх обстріляли 115 разів за добу. Президент Петро Порошенко після наради з силовими відомствами закликав давати відсіч російським та сепаратистським силам. Водночас лідери угруповання «ДНР» звинувачують українську сторону у припиненні перемир’я і обіцяють відмовитися від переговорів і воювати до повного контролю над Донеччиною. Імовірними напрямками наступу проросійських сил депутати, експерти та військові вважають Маріуполь, Дебальцеве та околиці Донецька.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Стають інтенсивнішими бої між українськими військами та сепаратистами й російськими підрозділами в околицях Донецька, Дебальцева та Маріуполя, повідомляє депутат від «Народного фронту» та лідер групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. Зокрема, за його даними, на західні околиці Донецька та в район селища Піски бойовики перекинули 33 одиниці бронетехніки, із них – 17 танків. Поблизу Дебальцева, яке контролюють українські вояки, Дмитро Тимчук констатує нарощування двох військових угруповань – біля Первомайська та Стаханова. Також депутат і аналітик говорить про накопичення танків на лініях оборони сепаратистів на північний схід від Маріуполя.

23 січня в інтернеті з’явилися неперевірені повідомлення про танковий наступ у районі Маріуполя та про руйнування приватних будинків у його передмістях. У прес-центрі антитерористичної операції танковий наступ у тому районі спростовують, але підтверджують, що під Маріуполем російські танки ведуть вогонь із позицій сепаратистів, і що є влучання в окремі приватні будинки.

Леонід Матюхін
Леонід Матюхін

За словами речника АТО Леоніда Матюхіна, інтенсивність вогню артилерії з боку сепаратистів та російських військ зросла, за добу в штабі АТО нарахували 115 обстрілів.

На території Луганської області терористи 8 разів обстріляли населені пункти
Леонід Матюхін

«Основна маса обстрілів і бойові зіткнення відбувалися вдень, у районі Маріуполя останні постріли було чути о 14:15 біля населеного пункту Чермалик. З реактивних систем залпового вогню «Град» бандити обстріляли Кримське, Тоненьке, Дебальцеве. З мінометів, артилерії та самохідних артилерійських установок – Кримське, чотири рази Станицю Луганську, Пришиб, Петрівку, Трьохізбенку, Опитне, Мар’їнку, Золоте, Семигір’я, Кам’янку, Миколаївку, Шахту Полтавську та двічі – Юнокомунарівськ. На території Луганської області терористи 8 разів обстріляли населені пункти», – додав Леонід Матюхін.

Один із таких обстрілів вивів з ладу трансформатор на Луганській ТЕС, яку контролюють українські сили. Керівник Луганщини Геннадій Москаль повідомив, що сьогодні частина області, контрольована українською владою, деякий час була без електрики.

Сепаратисти хочуть воювати до кордонів Донеччини

Натомість, звинувачують українську армію в обстрілах та порушенні Мінського перемир’я у збройному угрупованні «ДНР», яке за підтримки російських військ контролює Донецьк і прилеглі райони. Лідер угруповання Олександр Захарченко заявив у п’ятницю, що не йтиме на переговори та перемир’я з Києвом, і має намір взяти під контроль усю Донецьку область. Єдиний виняток, за його словами, він робитиме для переговорів щодо обміну полоненими.

«Ми ухвалили рішення не чекати наступу української армії. А до цього моменту не дати їм сформувати ударні групи і завдати нам якоїсь шкоди. Битимемо доти, доки не вийдемо на кордони Донецької області», – заявив ватажок бойовиків.

Лідер «ДНР»: перемир’я з Києвом більше не буде
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

І Захарченко, і російський президент Володимир Путін, який визнає, що має «певний вплив» на бойовиків в Україні, звинувачують в ескалації конфлікту президента України Петра Порошенка. Зокрема, Путін на нараді з членами Ради безпеки Росії заявив, що Україна не відповіла на «пропозицію Кремля» відкликати важке озброєння з лінії зіткнення.

Володимир Путін
Володимир Путін

«Ми побачили протилежні дії, влада в Києві видала указ про початок широкомасштабної операції практично на всьому периметрі лінії зіткнення», – сказав російський президент.

За словами Путіна, відповідальність за загострення ситуації лежить на тих, «хто віддає злочинні накази». Він додав, що вирішення конфлікту на сході України можливе лише на мирних переговорах. Ця заява прозвучала після спроб російських військ і сепаратистів захопити Донецький аеропорт, після контратаки українських сил для виведення оборонців аеропорту з нового терміналу та підриву сепаратистами цього терміналу, де загинули й зазнали поранень десятки українських вояків.

Юрій Бірюков
Юрій Бірюков

Наразі українські сили контролюють споруди аеропорту, які вціліли, злітну смугу і навколишні села, запевняють працівники прес-служби АТО і представники добровольчих батальйонів. Так, волонтер і радник президента Юрій Бірюков заявив у п’ятницю, що вояки відбили спробу атакувати аеропорт пересувними артилерійськими установками та бронетехнікою, знищивши близько 20 та полонивши десятьох сепаратистів і російських військових. Фото та відеодокази цього Бірюков та учасники бою виклали в інтернеті.

У Міністерстві оборони України заявляють про 50 вбитих сепаратистів під час боїв у населених пунктах Опитне та Водяне Донецької області. Про це мовиться у повідомленні українського оборонного відомства, опублікованому у п’ятницю, 23 січня.

«Українські військовослужбовці знищили понад 50 терористів, 5 осіб знаходяться у полоні українських військових, захоплено 2 БМП та артилерійське озброєння противника, знищено 4 танки, автомобільна техніка та боєприпаси терористів», – зазначають в Міноборони.

Мартін Демпсі
Мартін Демпсі

Доки Кремль звинувачує у роздмухуванні конфлікту українську сторону, в НАТО дії Російської Федерації та міжнародний тероризм визнали найбільшою загрозою світовій безпеці. Про це, за підсумками дводенного засідання керівників НАТО у Брюсселі, заявив керівник Об’єднаного комітету начальників штабів США Мартін Демпсі, повідомляє прес-служба Пентагону.

Він нагадав, що російська агресія «змінила суверенні кордони з використанням тиску». У цьому ж контексті він згадав недавню атаку терористів на Париж, яка продемонструвала «дуже реальну загрозу тероризму, яка надходить з південного флангу НАТО».

За словами Демпсі, керівники НАТО дійшли висновку щодо необхідності протистояння цим загрозам.

«Ми дійшли згоди, що НАТО дійсно повинно зайнятися обома загрозами, і що НАТО має можливість і ресурси це зробити. Нам не треба вибирати, яка з загроз є важливішою», – сказав він.

22 січня ввечері після наради з силовиками президент Петро Порошенко заявив, що оскільки російські сили та сепаратисти не дотримуються перемир’я на Донбасі, Україна скоординувала дії для відбиття атак.

«Підтягнуто резерви, і якщо ворог не хоче дотримуватися режиму припинення вогню, якщо не хоче припинити страждання мирних людей, українських селищ і міст, ми будемо давати по зубах», – заявив Петро Порошенко.

Порошенко обіцяє дати сепаратистам «по зубах»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Між тим, у напрямках імовірних атак сепаратистів Україна посилює оборону. В зоні проведення антитерористичної операції зведені всі лінії фортифікаційних споруд, триває будівництво третьої лінії оборони за межі Донецької й Луганської областей. Про це на прес-конференції заявив офіцер Центрального управління інженерних військ Збройних сил України Вадим Сакада. За його словами, дві лінії оборони вже споруджені повсюдно довкола зони конфлікту.

Юлій Мамчур
Юлій Мамчур

Раніше експерти, представники РНБО та Збройних сил неодноразово заявляли, що Росія готує наступ на Донбасі найближчим часом. Так, військовий льотчик і депутат від «Блоку Порошенка» Юлій Мамчур заявив в ефірі Радіо Свобода, що російські війська й бойовики мають пріоритет – спробувати захопити Маріуполь, але паралельно завдати ударів у кількох напрямках.

«Це будь-які інші точки, які активізуються, те ж Дебальцеве – це може бути для відволікання уваги. Для того, щоб успішно атакувати, треба мати у 3-5 разів більше живої сили і техніки, ніж у супротивника, а цього зараз немає», – сказав Юлій Мамчур.

Ще одною ознакою підготовки російського наступу є те, що російські офіцери, учасники українсько-російської контактної групи з врегулювання конфлікту, яка базується в Дебальцевому, заявили про намір виїхати з цього міста далі на північ Донеччини.

Семенченко: українським воякам потрібні ініціатива та маневр

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Між тим, чи не найактивніші спроби наступу бойовиків тривають на Луганщині, повідомив Радіо Свобода депутат від «Самопомочі», комбат «Донбасу» Семен Семенченко, який наразі перебуває на лінії фронту. За його словами, днями була спроба танкового прориву, але українські сили зупинили її, знищивши кілька танків.

Зараз вони трохи притихли оскільки українська артилерія завдала дуже серйозної шкоди окупаційним військам
Семен Семенченко

«Ситуація в Луганській області залишається напруженою, має тенденцію до погіршення. Це викликане тим, що відбувається масове перекидання російських військ і терористичних угрупувань у околиці Дебальцевого і Кримського. Кілька днів ведуть активні бойові дії. Зараз вони трохи притихли оскільки українська артилерія завдала дуже серйозної шкоди окупаційним військам», – розповів депутат Радіо Свобода телефоном.

Семен Семенченко переконаний, що задля перемоги Україні треба діяти радикально: змінити керівництво Генштабу Збройних сил, і запровадити воєнний стан у прикордонних районах. А також – підтримувати лад всередині країни та подбати про міжнародну підтримку. За його словами, для цього потрібен не «мінський» чи «нормандський», а «будапештський» формат: щоби Україні допомогли захистити себе держави, які є гарантами суверенітету України за Будапештським меморандумом: Великобританія та США. Щодо дій на фронті, Семенченко вважає, що українські війська мають отримати змогу маневру та ініціативу, а не лише «сидіти на позиціях та блокпостах як стаціонарні мішені».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG