Доступність посилання

ТОП новини

Україна звернеться до «Гаазького трибуналу» щодо злочинів проти людяності на Донбасі


Секретар РНБО Олександр Турчинов ©Shutterstock
Секретар РНБО Олександр Турчинов ©Shutterstock

Рада національної безпеки та оборони України доручила уряду «розпочати процедуру звернення до Гаазького трибуналу» щодо «злочинів проти людяності, скоєних терористами проти українських громадян у 2014–2015 роках та визнання «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями».

Таке рішення ухвалене за підсумками екстреного засідання РНБО 25 січня.

«Задля посилення тиску на Росію РНБО ухвалила рішення щодо обов’язкового застосування на території України санкцій, запроваджених країнами ЄС, Швейцарською конфедерацією, США та країнами «Групи семи» стосовно Російської Федерації та внесла пропозиції щодо їхнього посилення», – мовиться в заяві.

За результатами обговорення влада планує створити військово-цивільні адміністраці в зоні проведення АТО для гарантування безпеки і життєдіяльності населення цих територій тощо.

Також ухвалене рішення щодо державного оборонного замовлення для забезпечення Збройних сил України, Національної гвардії та інших військових формувань новою зброєю та військовою технікою.

Рада національної безпеки та оборони зібралася на екстрене засідання після обстрілу 24 січня Маріуполя, який забрав життя 30 людей.

В РНБО не пояснили, що мають на увазі під «Гаазьким трибуналом». Зазвичай так називають Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії. Імовірно, могло йтися про Міжнародний кримінальний суд, який теж працює в Гаазі, хоча він і не є трибуналом.

На цю ж тему:

24.01.2015
Обстріл Маріуполя вівся з позицій бойовиків – СММ ОБСЄ

а даними місії, обстріл міста вівся з установок «Град» і «Ураган» далі
24.01.2015
Росія несе повну відповідальність за жертви у Волновасі, Дебальцевому, Донецьку і Маріуполі – МЗС

Росія підтримує терористичну діяльність на Донбасі, а її військові воюють проти України – заява далі
XS
SM
MD
LG