Доступність посилання

ТОП новини

Президент Вірменії попереджає Азербайджан про «випереджувальний удар»


Вірменські сили спецпризначення демонструють свої вміння, архівне фото
Вірменські сили спецпризначення демонструють свої вміння, архівне фото

Президент Вірменії Серж Сарґсян заявив у понеділок, що, коли його країна в конфлікті навколо Нагірного Карабаху побачить загрози на своїх кордонах, вона залишає собі право на випереджувальний удар.

Вірменія готова до будь-яких можливих подій у цьому конфлікті і дасть «асиметричну» відповідь на будь-які військові загрози з боку Азербайджану, попередив він, виступаючи на церемонії з нагоди 23-річчя Збройних сил Вірменії.

Останнім часом напруженість навколо Нагірного Карабаху зростає – сторони звинувачують одна одну в численних порушеннях перемир’я 1994 року.

Бойові сутички на фактичній межі між Нагірним Карабахом і рештою Азербайджану стаються регулярно, незважаючи на проголошений понад 20 років тому режим припинення вогню.

Нагірний Карабах, автономія у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що його окупувала Вірменія. Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема, й Вірменія. Фактично ж Єреван надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану всіляку підтримку.

XS
SM
MD
LG