Доступність посилання

ТОП новини

Лідери країн ЄС доручили головам МЗС розглянути нові санкції проти Росії


Лідери країн Європейського союзу закликали міністрів закордонних справ обговорити дії у відповідь на ескалацію бойових дій у Східній Україні, в тому числі можливі нові санкції проти Росії. Зустріч міністрів запланована в Брюсселі на 29 січня.

У спільній заяві лідери ЄС відзначили наявність «доказів того, що Росія продовжує і збільшує підтримку сепаратистів», і ця підтримка «підкреслює відповідальність Росії».

«У зв’язку з погіршенням ситуації ми просимо Раду міністрів закордонних справ оцінити ситуацію і розглянути будь-які необхідні дії, зокрема подальші обмежувальні заходи, спрямовані на швидку і всебічну реалізацію Мінських угод», – йдеться в заяві.

У ній також є заклик до Росії засудити дії сепаратистів і дотримуватися Мінських домовленостей.

Лідери ЄС також засудили вбивство 30 цивільних жителів 24 січня внаслідок «невибіркового обстрілу українського Маріуполя».

Напередодні Рада безпеки ООН провела спеціальне засідання, присвячене останнім подіям в Україні. Заступник генерального секретаря ООН Джеффрі Фелтман назвав порушенням міжнародного гуманітарного права суботній обстріл Маріуполя, який був, за його словами, «цілеспрямованим ударом по мирному населенню».

За даними українських силовиків, в обстрілі житлових районів міста з установок «Град», внаслідок якого загинули 30 людей і понад 100 були поранені, брали участь не лише місцеві проросійські сепаратисти, а й регулярні війська Росії. У місії ОБСЄ підтвердили, що обстріл вівся з території, підконтрольної угрупованню «ДНР». Прокуратура розслідує справу за фактом обстрілу за статтею «теракт».

Москва продовжує наполягати, що не має стосунку до трагічних подій на сході України, зокрема до фінансової і військової підтримки тамтешніх бойовиків й визнає лише присутність російських «добровольців».

XS
SM
MD
LG