Доступність посилання

ТОП новини

Як допомогти Україні? Питання на 50 мільярдів доларів


©Shutterstock
©Shutterstock

«Захід мав би зібратися з силами, аби зупинити Путіна, і мав би зробити це в Україні» – Ослунд

У чому, здається, всі нині погоджуються, так це в тому, що Україна перебуває у скруті. Промислове виробництво має впасти на 10 відсотків цього року, державний борг сягне 100 відсотків ВВП, а гривня вже втратила в ціні 60 відсотків. І питання в тому, що з цим робити? Чи може Європа продемонструвати єдність та політичну волю, потрібні для допомоги Україні? Але ще більш важливим питанням є таке: чи може Київ продемонструвати таке врядування, якого не бачили з часу здобуття незалежності в 1991 році?

Пошук правильних відповідей на ці запитання важливі не лише для України, але й для усієї Європи. Успішна Україна буде потужним докором Росії, яка анексувала Крим і спровокувала війну на Сході України з тим, аби зашкодити просуванню України до Євросоюзу.

Новий «План Маршала»?

У нещодавній статті в The New York Review Of Books фінансист і філантроп Джордж Сорос закликав до пакета міжнародної допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів доларів чи навіть більше.

Джордж Сорос
Джордж Сорос

«Замість того, щоб нашкрябати мінімум, кредитори дотримуються обіцянки щодо максимуму. Це повністю змінило б картину», – написав Сорос.

Сорос зауважив, що небажання Заходу розкрити гаманець досі «тримало Україну на короткому поводку і уряд Арсенія Яценюка не здійснював радикальних структурних реформ».

Деніел Білак, керуючий партнер однієї з міжнародних юридичних фірм у Києві і колишній радник Міністерства юстиції України, також підтримав ідею пакету допомоги Україні нарівні з «Планом Маршалла», який США надали Європі для відбудови після Другої світової війни.

Сумління цього уряду було продемонстроване ухваленим бюджетом, деякими вже втіленими реформами
Деніел Білак

«Ми маємо колосальні структурні та інституційні проблеми і ми маємо впоратись з ними, хоча це займе роки. Але сумління цього уряду було продемонстроване ухваленим бюджетом, деякими вже втіленими реформами і тими, на які сподіваються. Чекати на повністю реформовану Україну означатиме, що країна просто загнеться», – каже Білак.

За надання Києву великого «Плану Маршалла» виступають економіст з Інституту Петерсона у Вашингтоні Андерс Ослунд та литовський прем’єр Андріус Кубіліус.

Ослунд переконує, що Україна потребує «Плану Маршалла» у формі як кредитів, так і «значних грантів», а Кубіліус запропонував, аби ЄС упродовж шести наступних років асигнував Україні три відсотки свого бюджету – усього 30 мільярдів доларів.

Леонід Бершидський
Леонід Бершидський

Однак не всі погоджуються з можливістю такого плану і навіть кажуть, що велика допомога не є найкращою винагородою для Києва. Російський фінансовий оглядач Леонід Бершидський стверджує, що новий український уряд «забуксував із реформами і пристав на поетапний підхід у питанні термінових змін».

«Килимне бомбардування України грошима з ідеологічних і геополітичних причин, як пропонує Сорос, створить неабиякі моральні небезпеки для (українських) політиків та бюрократів», – написав Бершидський.

Геополітика проти економіки

Захід мав би зібратися з силами, аби зупинити Путіна, і мав би зробити це в Україні
Андерс Ослунд

Прихильники ідеї великої допомоги Україні справді , принаймні частково, керуються геополітичними міркуваннями. Ослунд зазначає, що «Захід мав би зібратися з силами, аби зупинити Путіна, і мав би зробити це в Україні».

Ми на передньому краї війни Росії з Європою
Деніел Білак

«Насправді це боротьба і конфлікт між Росією та Заходом, не між Росією та Україною. Ми на передньому краї війни Росії з Європою. І що скоріше всі зрозуміють, що відбувається, то адекватнішою може бути політична дискусія», – каже юрист Білак.

Такий підхід, вважає експерт Центру Карнегі Балаш Ярабік, не спирається «на економічні переваги ідеї допомоги Україні».

Російська агресія проти України, переконує він, «не позбавляє український уряд відповідальності» за проведення реформ. Як і Бершидський, Ярабік теж не помітив кардинальних зрушень в Україні.

«Олігархи все ще задають тон у грі, виписують правила гри», – сказав Ярабік в інтерв’ю Радіо Свобода, додаючи, що президент Порошенко сам є олігархом, а прем’єр-міністр Яценюк із ними пов’язаний.

Боротьба з корупцією як вирішення «проблеми Росії»

Прихильники великої допомоги Києву натомість вражені, що вже Україна змогла зробити і наголошують, що допомога буде надходити частинами, виділення яких буде прив’язаним до конкретних реформ. Ослунд зазначає, що головними напрямками реформ мають стати боротьба з корупцією, фінансова дисципліна та дерегуляція економіки.

Україна нині має стільки ресурсів, має дуже освічених людей. Міцні міжнародні зв’язки. Вона має Угоду про асоціацію з ЄС
Андерс Ослунд

«Україна нині має стільки ресурсів, вона має дуже освічених людей. Вона має міцні міжнародні зв’язки. Вона має Угоду про асоціацію з ЄС. У неї гарні політики. Вона провела два етапи важливих демократичних виборів минулого року. Нині відтак існує стільки передумов для того, аби щось зробити, чого раніше не було», – переконує Ослунд.

Люди є рушієм змін тут
Деніел Білак

Деніел Білак каже, що нині існує тиск на владу знизу. «Люди є рушієм змін тут», – каже він.

Великим знаком запитання в цій дискусії залишається роль Росії, яка все ще має значний вплив на українську бізнесову та політичну еліту, а також на сектор безпеки.

Білак каже, що російський вплив сильно зріс за президенства Віктора Януковича.

Ослунд, зі свого боку, переконує, що будь-яка серйозна боротьба з корупцією в Україні кардинально знизить вплив Росії, і це є ключовим аргументом на користь великого пакету допомоги Києву.

І найкращим методом економічної протидії російській проблемі є мінімізація контактів
Андерс Ослунд

«Якщо ми поглянемо, що сталося в газовому секторі, то ясно, що Росія використовувала торгівлю газом для розбещення української еліти, підкуповувала українську еліту, – каже Ослунд. – І найкращим методом економічної протидії російській проблемі є мінімізація (контактів)».

Над матеріалом працювали Robert Coalson та Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG