Доступність посилання

ТОП новини

Для виживання України Захід повинен фінансово її підтримати – Сорос і Леві у статті NYT


Джордж Сорос
Джордж Сорос

Україна невідкладно потребує фінансової допомоги. Про це йдеться у статті у New York Times американського фінансиста Джорджа Сороса і французького філософа Бернара-Анрі Леві.

«Термінові потреби – це 15 мільярдів доларів. Але для виживання України і розвитку її інвестиційного сектора Захід повинен взяти на себе політичні зобов’язання і надати додаткові гроші, залежно від того, наскільки серйозним буде наступ Росії і наскільки успішними будуть реформи в Україні», – пишуть вони.

За словами авторів, на карту поставлене майбутнє не тільки України, а й Європейського союзу, оскільки втрата Україною суверенітету дозволить Путіну «створити альтернативу ЄС, що базуватиметься на верховенстві сили, а не верховенстві права». «Але якщо Європа надасть Україні фінансову допомогу, Путін змушений буде відмовитись від своєї агресії», – пишуть вони.

Сорос і Леві зазначать, що радикальні реформи в Україні окреслені, але досі не втілені, тому що перед реформаторами стоять серйозні виклики. «Нова Україна прагне стати протилежністю старій Україні. Стара Україна потонула у бюрократії, що працювала рука об руку з олігархами, а реформатори стикнулися з агресією Володимира Путіна, який хоче будь-якою ціною дестабілізувати ситуацію в Україні», – йдеться у статті.

Автори порівнюють Україну з Грузією 2004 року: Михайло Саакашвілі, щойно ставши президентом, ліквідував службу ДАІ й прибрав хабарництво на дорогах. Відтак громадськість одразу побачила зміни на краще. «На жаль, Україна ще не знайшла схожий проект, який був би таким показовим. Київська міліція змінюється, але за отримання прав ви і далі платите хабарі», – пишуть Сорос і Леві.

Водночас, на думку авторів, Україна, на відміну від Грузії, не покладається на єдиного лідера, вона більш схильна до демократичних процедур, системи стримувань і противаг.

Раніше цього тижня у своїй статті виданню The Washington Post глава адміністрації президента Борис Ложкін написав, що допомога Україні є критичною, «щоб попередити виникнення зони вічного конфлікту в серці Європи».

Обсяг допомоги, яку Україна очікує отримати від міжнародної спільноти у 2015-2016 роках, складає 13-15 мільярдів доларів.

XS
SM
MD
LG