Доступність посилання

ТОП новини

Справа Савченко. У силовиків Росії «істерична реакція» – адвокат


Надію Савченко перевезли у СІЗО «Матроська тиша». «Вона почала різко втрачати вагу… Організм почав харчуватися власною живою масою»

Українську льотчицю Надію Савченко, яка від 13 грудня тримає голодування, у четвер увечері перевели з московського Слідчого ізолятора №6 до медсанчастини СІЗО «Матроська тиша». Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив один із її адвокатів Ілля Новиков. Крім того, список в’язнів, які мають стосунок до подій в Україні, поповнився ще одним ім’ям. Мешканку міста Вязьма ФСБ звинувачує у зраді батьківщини. У квітні минулого року вона повідомила в посольство України про можливу відправку російських військових на Донбас.

Близько п’ятої вечора за київським часом автомобіль швидкої допомоги, в якому була Надія Савченко, від’їхав від московського СІЗО №6 і вирушив у напрямку іншого слідчого ізолятора «Матроська тиша». Це пояснюється тим, що там є медсанчастина і лікарі будуть стежити за українською льотчицею, яка голодує вже 47 днів (від 13 грудня).

«Вона почала різко втрачати вагу, до 45-го дня голодування організм почав харчуватися власною живою масою. Із СІЗО я вийшов 20 хвилин тому, а швидка допомога щойно від’їхала від воріт», – написав на своїй сторінці в Facebook адвокат Надії Савченко Ілля Новіков.

Захист Надії Савченко також повідомив, що Слідчий комітет Росії долучив до справи докази про її алібі. Однак, як зазначив у розмові Радіо Свобода Ілля Новіков, ФСБ Росії порушило нову кримінальну справу за «фактом незаконного перетину Надією Савченко кордону Росії».

Історія з перетином кордону – це повний фальсифікат! Це просто така істерична реакція з боку російських силовиків
Ілля Новиков

«Це, звичайно, набагато менш важливо, ніж історія зі вбивством, але за своєю абсурдністю воно її напевно перевершує. Тому що з приводу вбивства журналістів – там хоч була якась основа і можна було припускати, що Савченко могла опинитися поблизу від того місця і бути до чогось причетною. Але історія з перетином кордону – це повний фальсифікат! Це просто така істерична реакція з боку російських силовиків на події в її основній справі і на неможливість підтвердити свою вже заявлену і багаторазово озвучену позицію, що у них є докази її провини з приводу вбивства», – зазначив Новіков.

Сезон шпигуноманії

Тим часом до українських громадян, які перебувають у російських в’язницях, приєдналася ще одна ув’язнена. Мати семи дітей – мешканку Вязьми Світлану Давидову – звинувачують у державній зраді. У квітні минулого року Давидова зателефонувала до посольства України в Москві і повідомила, що розташована навпроти її будинку військова частина спорожніла, що, на думку жінки, може бути свідченням відправки військовослужбовців у зону російсько-українського конфлікту.

Ганна Ставицька
Ганна Ставицька

Відомий російський адвокат Ганна Ставицька каже, що правоохоронцям доведеться знайти докази провини жінки або відпустити її.

«Правоохоронним органам необхідно буде встановити і довести той факт, що дійсно ті війська прямували в Україну. І якщо їх дійсно відправляли, то повідомлення цих відомостей іноземній державі можуть заподіяти шкоду безпеці Росії. Це необхідно буде доводити. Або відпускати її. Але, на жаль, ми можемо про це не дізнатися, тому що зазвичай такі справи проходять під грифом таємності», – пояснила Ставицька.

Правозахисники вважають, що в Росії почалася нова хвиля шпигуноманії. На тлі військового конфлікту з Україною тепер шпигунів шукають у цьому напрямку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG