Доступність посилання

ТОП новини

ЄС наголошує на відповідальності Росії за події в частині Донбасу


Рада Європейського союзу у складі міністрів закордонних справ, яка збиралася сьогодні на позачергове засідання, присвячене становищу в Україні, наголосила на відповідальності Росії за погіршення цього становища.

У ЄС звернули увагу на свідчення невпинної й дедалі більшої підтримки, яку Росія надає сепаратистам, мовиться у висновках зустрічі.

Рада ЄС сподівається, що Росія здійснить свій вплив на сепаратистів і заохотить їх негайно припинити бойові дії і повністю виконати їхні зобов’язання за Мінськими домовленостями.

Крім того, в Євросоюзі закликали Росію засудити дії сепаратистів.

«Публічні заяви, які спотворюють реальні події й заохочують до нового насильства, а також публічне приниження заручників на порушення міжнародного гуманітарного права не приведуть до такої необхідної деескалації», – наголошено в документі.

Крім того, в ЄС наголосили на необхідності поступу у виконанні таких пунктів Мінських домовленостей, як виведення незаконних та іноземних збройних угруповань, військової техніки, бійців і найманців, звільнення всіх заручників, забезпечення кордону між Україною і Росією за постійного моніторингу ОБСЄ, а також позачергові місцеві вибори в частинах Донецької й Луганської областей відповідно до закону України про тимчасовий порядок самоврядування там. Також у ЄС закликали до загальнонаціонального діалогу з таких питань, як конституційна реформа і децентралізація.

Окремо Рада Євросоюзу висловила глибоке занепокоєння через погіршення гуманітарного становища на Донбасі й закликала всі сторони дотримуватися міжнародного права, захищати цивільних осіб і гуманітарних працівників і забезпечити безперешкодний доступ до регіону гуманітарним організаціям відповідно до норм і принципів міжнародного гуманітарного права.

Сьогодні міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу на позачерговому засіданні вирішили продовжити чинні санкції щодо Росії до вересня. Також упродовж тижня мають підготувати пропозиції щодо фізичних і юридичних осіб із Росії, окупованого Криму і захоплених сепаратистами частин Донбасу, які мають внести до розширених санкційних списків, щоб розглянути їх на наступній зустрічі Ради ЄС у складі міністрів закордонних справ 9 лютого. Третій елемент рішення – почати підготовчу роботу дипломатичних і виконавчих органів Євросоюзу для розробки «інших підхожих дій», до яких може вдатися ЄС, щоб домогтися виконання Мінських домовленостей. 12 лютого санкції через агресію Росії проти України має розглянути засідання Європейської ради – саміт ЄС.

XS
SM
MD
LG