Доступність посилання

ТОП новини

Україна вшанувала пам’ять Героїв Крут


Це суворий повчальний приклад – Порошенко про Героїв Крут
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Це суворий повчальний приклад – Порошенко про Героїв Крут

По всій Україні в четвер відбулися акції вшанування подвигу Героїв Крут – учасників нерівного бою захисників України від більшовицьких загарбників, що відбувся 29 січня 1918 року.

Зокрема, в Києві річницю подвигу Героїв Крут відзначили президент Петро Порошенко, члени уряду та громадськість.

Біля пам’ятного хреста на Аскольдовій могилі в Києві, де поховані кілька загиблих учасників бою, відбулися панахида й урочистий мітинг.

«Суворим повчальним прикладом» назвав президент героїзм захисників станції Крути на Чернігівщині, значна частина яких загинула, але ціною життя вповільнила наступ більшовиків.

У Харкові пам’ять загиблих у боях під Крутами студентів вшанували під звуки ліри.

Близько півсотні харків’ян біля пам’ятного знаку на честь проголошення Декларації про державний суверенітет України в саду імені Шевченка виклали зі свічок напис «Героям Крут».

Під звуки ліри у Харкові вшанували пам’ять загиблих під Крутами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

У Сумах пам’ять Героїв Крут вшанували козацьким хрестом на річці.

Біля пам’ятника Тарасові Шевченку сумські активісти провели акцію пам’яті Героїв Крут. Люди вшанували загиблих хвилиною мовчання. Після цього на березі Псла з льоду вони вирізали козацький хрест.

У Сумах пам’ять Героїв Крут вшанували козацьким хрестом на річці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

В Одесі відбулася патріотична хода на честь Героїв Крут, у якій узяли участь близько двох сотень одеситів.

Проведення акції ініціювали громадська організація «Патріот України», одеський осередок «Правого сектору» та ВО «Свобода». Учасники ходи з прапорами пройшли центральними вулицями міста, вигукуючи патріотичні гасла та запалюючи фаєри.

В Одесі відбулася патріотична хода на честь Героїв Крут
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

На Прикарпатті вшанували пам’ять Героїв Крут і місцевих героїв уроками пам’яті, читанням патріотичної поезії, малюванням портрета крутянця і смолоскиповою ходою.

На Вічевому майдані в центрі Івано-Франківська активісти молодіжних організацій створили панно-образ крутянця, тут же читали вірші про бій під Крутами і показали фаєр-шоу.

На Прикарпатті вшановують пам’ять Героїв Крут і місцевих героїв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

У Дніпропетровську смолоскиповою ходою вшанували пам’ять героїв Крут, Майдану та загиблих під час АТО бійців.

Понад сто жителів Дніпропетровська після панахиди, запаливши смолоскипи, пройшли центральним проспектом міста до площі Героїв Майдану. Вони скандували «Крути, Крути, герої не забуті!», «Герої не вмирають, вмирають вороги!» та інші патріотичні гасла, співали гімн України. Молоді люди принесли на акцію символічну «залікову книжку» з написом: «Залікова книжка. Герої України. 29.01.1918. Захистили Вітчизну на відмінно».

У Дніпропетровську смолоскиповою ходою вшанували пам’ять Героїв Крут
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

У Луцьку вшановували загиблих за Незалежність України біля пам’ятного знаку Героям Крут.

Представники влади, ліцеїсти, політики й громадські активісти згадали битву під Крутами, проводячи паралелі з сучасністю.

А в Херсоні близько двох тисяч мешканців міста взяли участь у мітингу та смолоскиповій ході на честь річниці подвигу українських вояків під Крутами.

Промовці проводили аналогії між подвигом оборонців української держави майже сторічної давності та подіями на Майдані і бойовими діями на Сході країни. А людей, які здійснили Революцію гідності та зараз воюють із сепаратистами, називали гідними нащадками героїв зі студентського куреня.

XS
SM
MD
LG