Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська: арешт Ахтема Чийгоза є правовим сюрреалізмом


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Звинувачення російської влади щодо заарештованого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза є абсурдними, заявляє уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

«Це правовий сюрреалізм, інакше я це назвати не можу. На українській території, відповідно до українського законодавства, ця людина мала право на мирне зібрання», – заявила Лутковська.

За її словами, фактично, російські силовики заарештували Ахтема Чийгоза за те, що він скористався своїм правом, гарантованим Конституцією України.

«Для мене це показник того, наскільки окупаційна влада не поважає як національне законодавство України, так і міжнародне», – сказала вона.

Український омбудсмен також повідомила, що з приводу арешту заступника голови Меджлісу буде направлена скарга до Європейського суду з прав людини. Вона не сумнівається, що ЄСПЛ винесе рішення на користь Чийгоза.

Ахтем Чийгоз був затриманий 29 січня. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, Чийгоза підозрюють «в організації й участі в масових заворушеннях».

За його словами, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

Київський районний суд Сімферополя вирішив заарештувати одного з лідерів Меджлісу до 19 лютого 2015 року.

30 січня від ранку в будинку Чийгоза в Бахчисараї силовики проводять обшук. Будинок оточений «ОМОНом», всередині перебуває дружина заступника голови Меджлісу, більше нікого туди не пускають. Правоохоронці поки не коментують ситуацію ні на місці, ні телефоном.

XS
SM
MD
LG