Доступність посилання

ТОП новини

Крим: проросійський рух кримських татар проти пам’ятника Сталіну


В окупованому Росією Криму проросійська організація кримських татар виступила проти рішення окупаційної влади півострова встановити в Ялті пам’ятник учасникам укладення Ялтинських угод 1945 року – керівникам СРСР, США і Великої Британії Йосипові Сталіну, Франклінові Рузвельту і Вінстонові Черчиллю, повідомив сьогодні сайт проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

Організація з назвою «Національний рух кримських татар» вважає плани встановити такий пам’ятник «очевидною ознакою відродження неосталінізму і повернення до часів терору і позасудових розправ».

Така практика нерозважливих рішень призведе до ще більшого розколу у кримській спільноті, вважають автори заяви, яку вони адресували президентові Росії, керівництву обох палат російського парламенту та Генеральній прокуратурі Росії.

Автори вимагають від адресатів, якщо вони «дійсно засуджують практику злочинів сталінського режиму проти цілих народів», зупинити таке «аморальне рішення» місцевої кримської влади.

Раніше кримська окупаційна влада заявляла, що має намір встановити в Ялті 10-тонний пам’ятник роботи суперечливого російського скульптора-монументаліста Зураба Церетелі, який мав бути встановлений у місті Волгограді в Росії, але там міська влада не змогла узгодити його.

Угоди, укладені трьома керівниками на Ялтинській конференції 4–11 лютого 1945 року, призвели до повоєнного поділу Європи і створення на сході континенту радянської зони впливу.

Перед тим, 1944 року, за вказівкою влади Сталіна практично все кримськотатарське населення Криму було примусово депортоване, переважно до Узбекистану, Казахстану чи Таджикистану, за звинуваченням у співпраці з нацистами.

Національний рух кримських татар був свого часу створений іще за радянських часів як прорадянська альтернатива Організації кримськотатарського національного руху – попередника нинішнього Меджлісу кримськотатарського народу. Ця організація у 1990-х роках стояла на проросійських позиціях, а потім по суті припинила існування і була реанімована після окупації і спроби анексії Криму Росією минулого року.

XS
SM
MD
LG