Доступність посилання

ТОП новини

«Мобілізація» від угруповання «ДНР»: цивільні будуть «живим щитом» перед військами Росії?


Український танк у зоні бойових дій. Ілюстраційне фото
Український танк у зоні бойових дій. Ілюстраційне фото

Сепаратисти оголосили «псевдомобілізацію» через втрати під Дебальцевим та для виправдання введення додаткових російських сил – експерти

Київ – Мобілізація в окупованих районах Донеччини, яку обіцяє почати угруповання «ДНР», має на меті замаскувати подальше введення російських військ у зону конфлікту, стверджують і експерти, й представники штабу АТО. Водночас українські вояки в зоні конфлікту стверджують, що місцеві мешканці здебільшого воювати не хочуть, відтак їх мобілізуватимуть примусово, і вони можуть стати живим щитом для бойовиків та російських військ. Аналітики не виключають, що мобілізація проросійським силам потрібна, щоб компенсувати їхні втрати під час спроб прорвати лінію оборони українських військ та оточити Дебальцеве.

Проросійські сепаратисти обіцяють мобілізувати 100 тисяч мешканців Донеччини до своїх лав. Про це заявив лідер збройного угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, який обіцяє розпочати повну мобілізацію на територіях Донбасу, підконтрольних бойовикам та російським військам.

За його словами, це викликане тим, що Україна «в рази збільшила чисельність своєї армії».

«Нам також необхідно вирівнювати ситуацію... Поки є час, нові підрозділи повинні встигнути навчитися в наших центрах... Думаю, весну ми зустрінемо в іншому кількісному складі армії ДНР», – зазначив лідер угруповання, яке українська прокуратура визнала терористичним.

Захарченко анонсує створення п’яти нових «бригад» бойовиків, яких він має намір використати «як для оборони, так і наступу».

Бойовики не встигають розгорнути свою колону, як її знищують на місці – Лисенко

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Такі заяви проросійських сепаратистів речник АТО Андрій Лисенко пояснює тим, що у бойовиків та в російських військ у зоні конфлікту закінчується жива сила, передовсім через невдалі спроби оточити Дебальцевський плацдарм. За його словами, нині місто Дебальцеве на Донеччині не в оточенні, під час штурму позицій українських військ сепаратисти й росіяни несуть втрати.

«Розраховується і здійснюється попереджувальний обстріл. Навіть є випадки, коли бойовики не встигають розгорнути свою колону, як вона знищується на місці», – зазначив Лисенко.

95% своєї техніки, яка була на Донбасі, зосередили довкола Дебальцева
Антон Геращенко

Раніше депутат від «Народного фронту», радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявляв, що російські війська й сепаратисти 95% своєї техніки, яка була на Донбасі, зосередили довкола Дебальцева, але оточити місто не змогли через втрати. Про те, за словами Лисенка, щонайменше п’ятеро українських вояків за добу загинули на лінії зіткнення, понад 30 – поранені. Активні бої тривають не лише біля Дебальцева, але й поблизу Станиці-Луганської, Пісків та Маріуполя.

​Є численні влучання в житлові квартали міст Дебальцеве, Авдіївка, Курахове, відтак із прифронтових міст військові та волонтери евакуюють людей: за добу з Дебальцева вивезли 243 людини, з Миронівки – 107, із Авдіївки – 250 місцевих мешканців.

Мобілізація, анонсована бойовиками, означає великі втрати російських військ та бойовиків у зоні конфлікту і намір Кремля замінити їх новими, пише на сайті групи «Інформаційний спротив» її координатор Юрій Карін.

Усієї кількості «російсько-терористичних» військ на Донбасі приблизно 25% – це місцеве населення, решта – російські військові
Юрій Карін

«Навряд чи (ватажок сепаратистів) Захарченко зможе мобілізувати потрібну кількість так званих «ополченців». Адже з усієї кількості «російсько-терористичних» військ на Донбасі приблизно 25% – це місцеве населення, решта – російські військові. Враховуючи… низьке процентне співвідношення корінних жителів Донбасу до російських найманців і «відпускників», слід чекати прибуття поповнення з Росії», – прогнозує воєнний аналітик.

Він очікує, що, як і раніше, це будуть російські військові зі зрізаними шевронами, щоб було важко визначити їхню належність до певного підрозділу чи роду військ.

Олександр Палій
Олександр Палій

Політолог Олександр Палій так само погоджується, що оголошена бойовиками мобілізація стане ширмою для подальшого російського вторгнення. Він закликає уряд подбати про оборону держави у цих нових умовах.

Терористи й росіяни зазнали втрат, це може бути прикриттям для введення більшого контингенту російських вояків
Олександр Палій

«З одного боку, терористи й росіяни зазнали втрат і їм потрібно відновити сили. З іншого, це може бути прикриттям для введення більшого контингенту російських вояків. Що робити? Діяти так, ніби ніяких переговорів не відбувається. Якщо ж вони раптом будуть успішними, це стане приємним бонусом. А тим часом готуватися до максимально серйозних сутичок на фронті», – закликає уряд і Збройні сили України політолог.

Чимало експертів та аналітиків, серед яких воєнний журналіст Юрій Бутусов, наголошують, що наразі оборона Дебальцева була наймасштабнішою військовою операцією України. І те, що вони повільно відступили на підготовлені рубежі оборони, завдаючи максимальних втрат супротивникові, змусило російські війська зупинити свої спроби ліквідувати дебальцевський плацдарм.

За «ДНР» воювати мало охочих – комбат

Мешканці Донбасу у своїй більшості не хочуть воювати, хоча чимало з них і мають антиукраїнську позицію, вважає заступник комбата батальйону «ОУН» Борис Гуменюк. Відтак мобілізувати цивільних намагатимуться силоміць, і можуть використовувати як живий щит, прогнозує він.

Місцеві мешканці «братської допомоги» скуштували вповні. Тому не хочуть воювати за так звану «Новоросію»
Борис Гуменюк

«Місцеві мешканці не в захваті від України, але «братської допомоги» скуштували вповні. Тому не хочуть воювати за так звану «Новоросію». 100 тисяч добровольців (угруповання) «ДНР» не знайде. Але вони можуть їх зігнати багнетами і поставити живим щитом перед своєю військовою силою цих нещасних людей», – резюмує Гуменюк.

Днями численні випадки перетину українського кордону бойовиками та військовими з Росії визнали НАТО та ОБСЄ. Водночас і в організації Солдатських матерів Росії повідомляють про те, що військових із різних підрозділів перекидають до українського кордону.

Тим часом у понеділок люди в камуфляжі, які представилися бійцями батальйону «Айдар», пікетували і намагалися прорватися у ворота Міноборони в Києві з вимогою не змінювати керівництво батальйону і не розформовувати його. Пізніше на сайті Міноборони з’явилося звернення «айдарівців», які перебувають у зоні АТО, де вони засудили протести під будівлею Міноборони. Частина експертів вбачає в таких протестах спробу Росії дестабілізувати ситуацію в Україні за межами конфлікту.

Особи, які називають себе бійцями «Айдару», підпалили під Міноборони шини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

На цю ж тему:

02.02.2015
Бойовики «ДНР» і «ЛНР» хочуть отримувати зброю від Росії, а гроші від України – експерт

«Україна впорається. Військові набагато краще себе показують, ніж це було влітку» далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG