Доступність посилання

ТОП новини

Україні час доозброюватися з участю НАТО – експерти


Українські військовослужбовці патрулюють порожні вулиці Дебальцева. 3 лютого 2015 року
Українські військовослужбовці патрулюють порожні вулиці Дебальцева. 3 лютого 2015 року

Фахівці радять відновити в Україні виробництво патронів і снарядів і спільно з НАТО виготовляти сучасне озброєння та неядерну «зброю стримування»

Київ – Спроби оточити Дебальцеве на Донеччині – безуспішні, українські війська відбили всі атаки на лінії зіткнення, повідомляє командування АТО. В окремих випадках колони російських військ знищені повністю. Водночас у штабі українських сил визнають жертви серед своїх вояків. Тим часом ООН констатує, що за весь час конфлікту на Донбасі загинуло понад 5 тисяч осіб і понад 12 тисяч поранені. А військові експерти наголошують, що Україні треба доозброюватися, виробляти боєприпаси самостійно та спільно з НАТО, оскільки можливе використання нових озброєнь з боку Росії.

Без успіху намагалися оточити українських вояків під Дебальцевим російські військові та сепаратисти, повідомив речник АТО Андрій Лисенко, коментуючи журналістам події останньої доби у зоні конфлікту на сході України.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Продовжилися бойові дії між терористами та силами АТО у районі Дебальцева та прилеглих населених пунктів, де бойовики безуспішно намагаються оточити підрозділи Збройних сил України», – зазначив він і додав, що Дебальцеве перебуває під контролем українських сил і що оточення наразі немає.

За словами Лисенка, окрім Дебальцевського плацдарму на Донеччині, проросійські сили намагалися штурмувати Станицю Луганську, але українські вояки відбили атаку.

Андрій Цаплієнко
Андрій Цаплієнко

Про ще одну атаку російських військ, яка захлинулася, повідомляють у 72-й бригаді Збройних сил України. Журналіст Андрій Цаплієнко з місця подій повідомляє, що під селом Біла Кам’янка на півдні Донеччини українські вояки знищили колонну з шести одиниць бронетехніки, яка готувалася до наступу.

«У знищених машинах рветься боєкомплект, підійти близько неможливо… «Рашисти» спробували евакуювати залишки техніки. І наші підбили три тягачі», – пише Цаплієнко про дії українських вояків на своїй сторінці у Facebook.

З’являються і тривожні повідомлення. Так, вояки 128-ї бригади Збройних сил вранці 3 лютого повідомили про складну ситуацію в районі села Рідкодуб на Дебальцевському плацдармі. В штабі АТО натомість заявляють, що атаку сепаратистів і росіян у цьому напрямку відбили.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Загалом повідомлення від цих та інших джерел свідчать, що після невдалих спроб оточити Дебальцеве напруга на лінії фронту дещо зменшилася. В цих умовах, констатує керівник групи «Інформаційний спротив» та депутат від «Народного фронту» Дмитро Тимчук, російський президент Володимир Путін почав знову наполягати на припиненні вогню та введені миротворців, «як тільки почав захлинатися широкомасштабний наступ» російсько-терористичних військ», пише Тимчук у Facebook.

За словами аналітика, на такі умови погоджуватися не можна, оскільки миротворчі сили можуть мати російські війська у своєму складі, і Росія легалізує свою присутність на Донбасі. З іншого боку, з появою миротворчого контингенту звільнення українських територій стане неможливим, підсумовує Дмитро Тимчук.

Бої в Дебальцевому продовжуються – відчай людей росте
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00


Натомість українські керівники добровольчих підрозділів часто говорять про те, що, враховуючи втрати бойовиків у живій силі й брак українських військ для тотального наступу, треба поступово звільняти окремі території та села. Таку думку, зокрема, висловив журналістам депутат «Народного фронту», колишній командир роти «Захід» 24-го батальйону територіальної оборони Ігор Лапін.

Він вважає, що українські війська можуть застосовувати тактику поетапного витіснення бойовиків з української території. За його словами, ситуація з боями в Дебальцевому є практично такою самою, як і в Донецькому аеропорту.

Треба заходити на їх позиції і витісняти
Ігор Лапін

«Це та сама ситуація, яка була в Донецькому аеропорту, коли наша артилерія відпрацювала по ворогу і він змушений був відійти, то треба заходити на їхні позиції і так само витісняти», – сказав Лапін.

За його словами, він зі своїм підрозділом так діяв улітку і «дійшов до Луганська».


Україна воює переважно радянськими боєприпасами, треба доозброюватися – Згурець

Сергій Згурець
Сергій Згурець

Україна має достатньо боєприпасів для ведення досить тривалих бойових дій, однак майже всі вони випускалися в радянський час, в частини вже минув термін придатності, визнає військовий експерт Сергій Згурець. Тому Україна має не лише опікуватися відновленням та отриманням нових зразків бронетехніки та артилерії, а й подбати про нові боєприпаси, зауважив Сергій Згурець у коментарі Радіо Свобода.

«Укроборонпром» нині закуповує патронний завод, який за півтора року буде розгорнутий і почне виробляти всі види потрібних в Україні патронів
Сергій Згурець

«Україна деякий час не згадувала про те, що треба оновлювати боєприпаси, оскільки мала великі радянські арсенали. Боєприпаси мали б виготовляти Луганський патронний завод та Донецький «Точмаш», але вони зараз перебувають під контролем сепаратистів і фактично зруйновані. «Укроборонпром» нині закуповує патронний завод, який за півтора року буде розгорнутий і почне виробляти всі види потрібних в Україні патронів. Що ж до снарядів, то нам для їхнього виробництва потрібні певні речовини, які можна закуповувати в окремих країнах ЄС. Це вже відбувається, але в недостатніх масштабах. Потрібна допомога Заходу. Цю проблему треба виносити на рівень президента», – каже Згурець.

На думку експерта, заряди для ракетних комплексів «Точка-У», які має на озброєнні українська армія, так само вичерпують свій термін придатності. З’ясувалося, що у 2008 році частину з них реконструювало російське підприємство, але бойові якості від того поліпшилися незначно, повідомив Радіо Свобода Сергій Згурець. Втім, в умовах загрози національній безпеці ця зброя використовується, і за потреби має використовуватися надалі.

Сергій Згурець повідомляє, що Україна вже відновила, виробила та закупила 17–18 тисяч примірників бронетехніки та артилерії. Але знову ж, на думку експерта, Україна має орієнтуватися на забезпечення армії сучасними озброєннями, щоб дати відсіч, якщо в майбутньому такі озброєння застосує Росія.

Україні потрібні ракети дальністю 300 кілометрів – Бадрак

Інший експерт, керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак наголошує, що український уряд зробив доречний крок, оголосивши мобілізацію та збільшивши чисельність армії. Однак, за його словами, першочергову увагу владі треба приділити посиленню української артилерії, яка в нинішніх умовах конфлікту з російськими військами на Донбасі добре стримує спроби наступу, нищить силу противника та допомагає на тих напрямках, де українській стороні бракує особового складу. Також Валентин Бадрак закликав владу подбати про системи стримування, зокрема – про придбання або виробництво неядерних ракет із дальністю 300 кілометрів. Фахівець пояснює, що такі озброєння важливі для стримування великого наступу та як компенсація малої кількості української авіації.

Валентин Бадрак запевняє, що країни НАТО не мають бажання дарувати Україні зброю, але готові спільно виготовляти її. За його словами, попри те, що Німеччина наразі не виявила бажання озброювати Україну, є висока імовірність того, що найближчим часом на це зважаться США, тоді як окремі країни НАТО вже почали надавати елементи озброєнь.

Валентин Бадрак підтвердив, що Україні вже допомагає озброюватися Литва.

В українсько-російському конфлікту країни Балтії є найбільш послідовними союзниками України, бо вони теж зазнали лиха від Росії
Валентин Бадрак

«Литва надала елементи озброєнь, які саме – не розголошується. Я вважаю, що це ті речі, які найбільш потрібні в цій ситуації, можливо, навіть Литва надала їх у збиток собі. В українсько-російському конфлікту країни Балтії є найбільш послідовними союзниками України, бо вони теж зазнали лиха від Росії, і нині загроза для них залишається», – пояснює аналітик.

Між тим, кількість жертв конфлікту на Донбасі зростає. ООН повідомляє, що кількість загиблих на Донбасі упродовж бойових дій перевищила 5 тисяч осіб, понад 12 тисяч поранені.

Як заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн, щонайменше 5358 мешканців українського Сходу загинули за час конфлікту, однак реальні цифри можуть бути й вищими. Причому 224 мирних жителів загинули та 545 були поранені під час боїв, які активізувалися в останні три тижні січня.

Верховний комісар наголошує, що подальша ескалація буде катастрофічною для мешканців регіону. Водночас сепаратисти звинувачують у смертях цивільних українське військове командування. Між тим, в останні тижні потерпають від артилерійських обстрілів населені пункти по обидва боки лінії зіткнення, часто – за багато кілометрів від зони боїв. В РНБО наголошують, що бойовики та російські війська цілять по житлових кварталах навмисне.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG