Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ відкрила справу за фактом незаконного арешту заступника голови Меджлісу


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Генеральна прокуратура відкрила справу за фактом незаконного позбавлення волі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, повідомляє прес-служба відомства.

29 січня на тимчасово окупованій території півострова Крим невстановленими особами, які представились співробітниками правоохоронних органів Росії, незаконно затримано Чийгоза.

У відомстві зазначають, що цього ж дня незаконно утвореним Київським районним судом міста Сімферополя йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

«Генеральна прокуратура і надалі вживатиме принципових та своєчасних заходів з метою захисту прав громадян на тимчасово окупованій території півострова Крим», наголошують у відомстві.

У Слідчому комітеті Росії заявили, що Чийгоз затриманий «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях». За його словами, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли тривала акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International вважають, що затримання одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу є ще одним із низки репресивних заходів фактичної влади окупованого Росією Криму, спрямованих проти тих, хто не згоден з анексією півострова.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» Криму. Після цього президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

XS
SM
MD
LG