Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко готова померти – російська правозахисниця


Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Листопад 2014 року
Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Листопад 2014 року

«Російська влада зіштовхнулася з людиною, яка не визнає себе винною, яка не згодна перебувати в російській в’язниці»

Російські слідчі просять продовжити термін арешту української льотчиці Надії Савченко до 13 травня. Клопотання буде розглянуто судом 10 лютого. Савченко голодує вже 54-й день і медики, які стежать за нею, говорять, що є загроза життю української льотчиці. Б’ють тривогу і адвокати Надії Савченко, і російські правозахисники.

Четвертого лютого – вже 54-й день голодування Надії Савченко. Напередодні один з адвокатів української льотчиці Ілля Новиков сказав, що «вона повільно вмирає».

Зоя Светова
Зоя Светова

Із адвокатом фактично погодилася правозахисниця Зоя Светова, яка відвідала Надію Савченко в СІЗО «Матроська тиша». Українська льотчиця сказала Световій, що готова померти, але вона не бажає більше перебувати в російській в’язниці. Тим більше, що за 8 місяців ув’язнення з нею не проводилися слідчі дії. За словами Зої Светової, у російських правоохоронців – так само як і у російської влади – є законні можливості щонайменше змінити запобіжний захід Надії Савченко.

Російська влада зіштовхнулася з людиною, яка не визнає себе винною
Зоя Светова

«Коли мова йде про життя людини, мені здається, тут не потрібно вставати в таку позу, в якій стоїть російська держава і сприймати це голодування як шантаж. Це, звичайно ж, не шантаж. Російська влада зіштовхнулася з людиною, яка не визнає себе винною, яка готова доводити свою невинність на суді, але яка не згодна перебувати в російській в’язниці. Російське законодавство має безліч можливостей для прояву законного милосердя», – сказала Зоя Светова.

Заручники конфлікту

Зоя Светова, як член громадської спостережної комісії за місцями примусового утримання громадян, регулярно відвідує в’язнів московських СІЗО. Правозахисниця уважно стежить за долею інших українських в’язнів, до яких не допускають українського консула.

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

Речник МЗС України Євген Перебийніс в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що українське зовнішньополітичне відомство докладає максимум зусиль для захисту інтересів своїх громадян, які стали фактично заручниками російсько-українського конфлікту.

Росія порушує всі можливі міжнародні норми, конвенції і двосторонні угоди
Євген Перебийніс

«Ситуація справді серйозна, тому що Росія порушує всі можливі міжнародні норми, конвенції і двосторонні угоди з Україною, не тільки не допускаючи наших консульських співробітників до наших громадян, а в багатьох випадках навіть не повідомляючи про затримання. Це взагалі кричущі порушення і ми неодноразово уже направляли ноти протесту з цих питань російській стороні, як тут у Києві, так і в Москві, але на жаль, Росія ніяк не реагує на наші звернення», – каже Перебийніс.

На початку цього тижня українському консулу Геннадію Брескаленку знову не дозволили відвідати в СІЗО режисера Олега Сенцова. Тим часом російські слідчі висунули йому нові обвинувачення: крім підозр у нібито підготовці теракту, Сенцову тепер інкримінують ще й «незаконне придбання, передачу, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, вибухових речовин і вибухових пристроїв».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG