Доступність посилання

ТОП новини

Чи може стати Дебальцеве наступним «котлом»?


Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 3 лютого 2015 року
Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 3 лютого 2015 року

Бойовики перегруповують сили поблизу дебальцевського плацдарму – експерт

Найгарячішою точкою на карті АТО залишається Дебальцеве Донецької області. Навколо міста перегруповуються сили бойовиків, проте українській армії вдалось закріпити оборонні позиції з боку Вуглегірська. Через постійні артобстріли місцеві мешканці залишились без води та тепла, держава намагається вивезли якомога більше людей на спокійні території. Міжнародна спільнота закликає негайно оголошувати перемир’я.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Ситуація в зоні АТО залишається складною: бойові угруповання здійснюють регулярні диверсії та обстріли українських позицій поблизу Дебальцева, Щастя, Сєвєродонецька та Станиці Луганської. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко, зауваживши, що супротивник акумулює дедалі більше сил. Лисенко додає, що така мобілізація ворога свідчить: сепаратистські угруповання та російські війська «планують повторити наступ у дебальцевському та волноваському напрямках». Зокрема, минулої ночі проросійські бойовики дев’ять разів атакували з усіх видів зброї українських військових у напрямку Дебальцевого.

«Ворог намагається проводити активні диверсійно-розвідувальні дії вздовж лінії розмежування, а також на об’єктах інфраструктури та шляхах забезпечення сил АТО. Вчора в Тельманівському районі Донеччини наші військові зафіксували порушення повітряного простору ворожим безпілотним апаратом, який вів авіарозвідку на великій висоті», – додав Лисенко.

Бойовики перегруповують сили поблизу дебальцевського плацдарму

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Про загрозу чергового наступу попереджає й керівник «Інформаційного спротиву», депутат Дмитро Тимчук у своєму повідомленні. У районі Дебальцевого війська бойовиків перегруповуються і прагнуть «докорінного переламу» протистояння, написав він на своїй сторінці у Фейсбук. За даними «Інформаційного спротиву», поблизу дебальцевського плацдарму бойовики додатково перекинули «18 танків, 23 бойових броньованих машини, близько 55 одиниць критого вантажного автотранспорту».

Тимчук також інформує, що бойовики перекидають сили та засоби за двома основними маршрутами: східним через Алчевськ – Стаханів – Брянку та західним через Сніжне – Шахтарськ – Єнакієве.

Водночас, в української армії є значні успіхи. За даними Тимчука, Збройні сили розгромили перекинутий раніше в район Дебальцева зведений танковий підрозділ супротивника, що налічував 16 танків. А півтисячний «Зведений батальйон», який бойовики сформували для наступу на українські позиці, «за 3 дні втратив лише убитими 51 людину», написав Тимчук.

Один зі знищених танків. Фото: «Інформаційний спротив»
Один зі знищених танків. Фото: «Інформаційний спротив»

Раніше радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк повідомляв, що у Дебальцеві воюють чотири тисячі бойовиків і російських військових.

Нового «котла» в Дебальцеві не буде – волонтери

Водночас, волонтерські організації дають дещо оптимістичні прогнози. Зокрема, на думку Ольги Кобилинської із організації «Повернись живим», Дебальцеве не стане наступним «котлом».

«Усі флангові атаки з боку Попасної, з боку Горлівки були відбиті нашими військами. За нашою інформацією, в районі Горлівки працював російський спецназ, дуже добре підготовлені групи. З невеликими втратами з нашого боку ця атака «захлинулась», – розповіла волонтер.

Волонтери повідомляють, що хоч українські війська і відступили з Вуглегірська, утім армії вдалось закріпитись зі східної околиці Вуглегірська, тому з того флангу Дебальцеве наразі прикрите.

Міжнародна спільнота закликає оголосити перемир’я в Дебальцеві

ЄС та ОБСЄ традиційно занепокоєні та закликають встановити перемир’я у Дебальцеві, що залишається гарячою точкою на карті АТО. Зокрема, із подібними зверненнями вже виступили високий представник ЄС із питань закордонної політики та політики безпеки Федеріка Моґеріні та міністр закордонних справ Сербії, яка головує нині в ОБСЄ, Івіца Дачич.

Міжнародна спільнота закликає усі сторони конфлікту встановити хоч би триденне перемир’я у Дебальцеві та його околицях. Таким чином, вдалось би евакуювати якомога більше мирного населення, кажуть в ОБСЄ та ЄС. Припинення вогню слід було би використати для відновлення переговорів у «мінському» форматі, йдеться у зверненнях організацій.

Як живуть люди в Дебальцеві, що обстрілюється?

Через постійні артобстріли бойовиків триває евакуація мирних жителів із прифронтових міст, повідомляє речник АТО Андрій Лисенко. Зокрема, за 3 лютого з Дебальцевого та Світлодарська Донецької області рятувальники Держслужби з надзвичайних ситуації вивезли 188 людей, у тому числі – 8 дітей. А за день до того «Укрзалізниця» безкоштовно перевезла на спокійні території 235 вимушених переселенців.

Переселення людей із Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Дошкуляють жителям Донбасу не лише обстріли: у містах Авдіївці та Дебальцеві немає центрального водо-, електро- та теплопостачання. Кілька днів тому в Донецьку область доставили гуманітарну допомогу з Києва та Західної України. У вантажівках були продукти, інструменти та будівельні матеріали. Медикаментами сходу допомагає Всесвітня організація охорони здоров’я – ліків вистачить на 50 тисяч осіб на Донбасі, які потребують допомоги.

За 3 лютого Україна втратила 4 військовослужбовців, ще 25 поранено. За попередніми даними, за минулу добу сили АТО знищили 18 бойовиків, а 55 отримали поранення, звітує прес-центр АТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG