Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк пропонує «київський формат» переговорів про залагодження конфлікту


Арсеній Яценюк на прес-конференції в Києві після зустрічі з Джоном Керрі, 5 лютого 2015 року
Арсеній Яценюк на прес-конференції в Києві після зустрічі з Джоном Керрі, 5 лютого 2015 року

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив сьогодні переконання, що найкращим форматом переговорів про залагодження конфлікту в частині сходу України після «женевського» й «нормандського» є, за його словами, «київський формат» – коли США, ЄС, Франція, Німеччина й Україна «сидять за одним столом і мають єдину, спільну, сильну й тверду позицію».

Виступаючи на спільній прес-конференції після зустрічі в Києві з державним секретарем США Джоном Керрі, він сказав, що уряд України підтримує спільні дії Франції, Німеччини, ЄС і США у вирішенні конфлікту та зупинці російської агресії.

«Нам потрібен мир. Мінські домовленості, які були досягнуті кілька місяців тому, ще «живі», і ми закликаємо Росію виконати мінські домовленості», – сказав Яценюк.

Основна передумова, наголосив він, – закрити кордон, відвести російські війська і перестати постачати очолюваних Росією сепаратистів: «Це найкращий рецепт, як зупинити російське вторгнення і досягти деескалації ситуації».

«Ми ніколи не приймемо нічого, що підриває нашу незалежність, територіальну цілісність, суверенітет, незалежність України та її європейське майбутнє», – додав прем’єр.

«Мати нову угоду, не виконуючи попередню – це здається мені пасткою», – заявив він.

Держсекретар США, який також зустрівся з президентом Петром Порошенком, перебуває в Києві одночасно з президентом Франції Франсуа Олландом і канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Нині триває їхня зустріч із президентом України.

Раніше сьогодні повідомляли, що Меркель і Олланд розробили новий мирний план, що ґрунтується на дотриманні територіальної цілісності України. Про його подробиці не повідомляли. Завтра вони мають відвідати Москву для зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним.

XS
SM
MD
LG