Доступність посилання

ТОП новини

Китай засуджує вітання Обамою Далай-лами як «втручання у внутрішні справи»


Далай-лама під час молитовного сніданку, Вашингтон, 5 лютого 2015 року
Далай-лама під час молитовного сніданку, Вашингтон, 5 лютого 2015 року

Китай знову заявив сьогодні, що виступає проти того, щоб будь-які країни приймали духовного лідера тибетців у вигнанні, що Пекін вважає «втручанням у свої внутрішні справи».

Як заявив речник Міністерства закордонних справ Китаю Хун Лей, Далай-лама – це «політичний вигнанець, який давно займається антикитайською сепаратистською діяльністю під прикриттям релігії».

Причиною такої реакції стало те, що вчора президент США Барак Обама назвав Далай-ламу своїм «добрим другом» і натхненником у милосерді. Обама виступив із цими словами у промові на тему важливості релігійних свобод під час так званого молитовного сніданку, який він провів у присутності близько 3 тисяч 600 політичних і релігійних діячів, одним із яких був і Далай-лама. Білий дім не оголошував ні про які плани офіційних зустрічей посадовців США з тибетським лідером у перебігу його нинішнього візиту до Вашингтона.

На початку тижня Китай, який анексував Тибет понад півстоліття тому, вже попереджав США, що Пекін проти зустрічей із Далай-ламою офіційних осіб будь-яких країн і за будь-яких обставин.

Барак Обама особисто зустрічався з Далай-ламою вже тричі, востаннє рік тому у Вашингтоні. Ці зустрічі щоразу були підкреслено приватними, а не офіційними.

Китай стверджує, ніби Далай-лама підриває єдність китайської держави, підбурюючи сепаратизм у Тибеті. Далай-лама, який кілька років тому полишив усі офіційні функції в тибетському уряді у вигнанні й залишається тільки духовним лідером, наголошує, що визнає надвладу Китаю в Тибеті і домагається тільки повних національних, культурних і релігійних прав для тибетців у Китаї.

XS
SM
MD
LG