Доступність посилання

ТОП новини

На Берлінському кінофестивалі показують фільм забороненого в Ірані режисера


Джафар Панагі, архівне фото 2010 року
Джафар Панагі, архівне фото 2010 року

На Берлінському міжнародному кінофестивалі сьогодні відбулася прем’єра нового фільму іранського кінорежисера-дисидента Джафара Панагі, якому в Ірані заборонено створювати фільми, – «Таксі».

Фільм, який зображає життя у столиці Ірану Тегерані, змагатиметься за головну нагороду фестивалю, «Золотого ведмедя», в категорії художніх кінофільмів.

Кадр із фільму «Таксі»
Кадр із фільму «Таксі»

У заяві, яку передав до Берліна режисер, він заявляє: «Я не можу робити нічого іншого, крім кіно. Кіно – це моє самовираження, це сенс мого життя».

В Ірані Джафара Панагі засудили 2010 року до 6 років обмеження волі та 20 років ізоляції й заборони на творчість, під час якої йому заборонено знімати кіно як режисер, писати кіносценарії, давати інтерв’ю і виїжджати за кордон. Іранський суд визнав Панагі винним в антиурядовій пропаганді й підриві влади після того, як він публічно підтримав протести опозиції, що спалахнули в Ірані 2009 року після оголошення суперечливих результатів президентських виборів. Його обмеження волі не пов’язане з перебуванням за ґратами, але влада може ув’язнити його практично на власний розсуд, звинувативши в порушенні режиму.

Джафар Панагі вже отримував численні престижні нагороди за свої фільми, серед яких «Золотий лев» Венеційського кінофестивалю чи «Срібний ведмідь» Берлінського. Він також отримав 2012 року премію за свободу думки імені Сахарова, яку присуджує Європейський парламент.

XS
SM
MD
LG