Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор Ярема відзвітував про розслідування злочинів «Cім’ї» Януковича


Генеральний прокурор Віталій Ярема
Генеральний прокурор Віталій Ярема

У Верховній Раді зібрали 142 зі 150 потрібних підписів за відставку генпрокурора Віталія Яреми

Генеральний прокурор Віталій Ярема відзвітував перед депутатами про результати своєї роботи. За його словами, прокуратура робить усе можливе, аби покарати злочинців режиму Януковича, екс-«беркутівців» та «тітушок». На заваді, каже Ярема, стає брак доказів для суду та те, що злочинці переважно переховуються в Росії. Цим поясненням не вірять 142 депутати – саме таку кількість підписів за відставку Яреми вже зібрав депутат Єгор Соболєв.

Генпрокурор Віталій Ярема розповів парламентарям, як формувалась «Сім’я» Віктора Януковича. На чолі стояв Янукович, якого Верховна Рада нещодавно позбавила звання президента – йому Ярема інкримінує 295-ту статтю за створення багаторівневої злочинної організації та обіцяє передати справу до суду. Хоч Янукович і переховується в Росії, це не має стати на заваді правосуддю, обіцяє генпрокурор. Президент-утікач Віктор Янукович завдав загалом збитків державі на 100 мільярдів гривень, каже Ярема.

Рада запитала генпрокурора Ярему про результати роботи за рік
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00


«Сьогоднішнє кримінально-процесуальне законодавство не дозволяло це зробити. Але прийнято закон про заочне провадження і засудження, і ми вже розпочали відповідну роботу», – додав він.

Хто належав до «Сімї» Януковича?

Після Януковича за ступенем впливовості, каже Ярема, були представники кримінальних кіл, пов’язані з його минулим, члени сформованого ним уряду, посадові особи адміністрації президента, Генпрокуратури та силових відомств. На третьому рівні, за словами Яреми, були «керівники місцевих органів влади та правоохоронних структур». На найнижчому рівні були «виконавці злочинних намірів: керівники та працівники банків, фіктивних підприємств, міліції, СБУ, судів, прокуратури, наймані бойовики».

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Генпрокуратура винних знає – посадити не може, каже Віталій Ярема. Справа в тому, пояснює він, що одіозні фігури з режиму Януковича вже переховуються у Росії. Депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв, натомість, поцікавився, що тоді заважає арештувати соратників Януковича, які досі впевнено себе почувають у Києві. Мова йде, зокрема, про колишнього голову адміністрації президента Сергія Льовочкіна, про Сергія Клюєва та Юрія Бойка – чинних депутатів Верховної Ради. Ярема послався на брак доказів.

«Як тільки правоохоронні органи нададуть прокуратурі матеріали про причетність їх до вчинення конкретних злочинів, вони будуть негайно розслідувані і передані до суду», – відповів Ярема.

Депутати майже назбирали необхідну кількість підписів для відставки Яреми

Єгор Соболєв та ціла низка депутатів не вірять у такі пояснення генпрокурора: у Раді на користь відставки Яреми зібрали вже 142 підписи із потрібних 150. За словами Соболєва, він не розлучається зі списками: бере їх із собою «в їдальню, в парламентські комітети». Утім, не всіх депутатів вдається переконати у важливості відставки Яреми, каже Соболєв. Наприклад, із Юлією Тимошенко це питання обговорювали чотири рази – безрезультатно.

За відставку генпрокурора Яреми підписались 142 депутати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00


«Я дуже прошу людей, із якими ми разом були на Майдані: скоро буде річниця Майдану, ми не маємо права туди вийти зі словами «А нам нема чого вам сказати, люди». Жодна людина не сіла, жодна людина не заарештована. Жодна людина не покарана із тих, хто організовував цей терор», – пояснив Соболєв необхідність відставки Яреми.

Хто підписався, а хто відкликав підписи?

Соболєв показав журналістам списки тих, хто вже підписав ініціативу. Комбати, що стали депутатами цього скликання, за виключенням Євгена Дейдея, командира «Київ-1» підтримують відставку Яреми.

«Свій підпис поставив Ярош. Він його поставив лівою, не пораненою рукою у шпиталі на окремому листі. Так само з фронту передав свій підпис Андрій Білецький», – розповів Соболєв, який першим ініціював збір підписів.

Передав підпис із фронту також депутат та командир полку «Азов» Андрій Білецький. Водночас, повідомив Соболєв, шість депутатів відкликали свої підписи. Один із них – депутат від «Радикальної партії» Ігор Попов, зробив це відкрито, а ще п’ять депутатів-мажоритарників – звернувшись до секретаріату Верховної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG