Доступність посилання

ТОП новини

Росія оскаржує рішення арбітражу щодо «ЮКОСу»


Офіс «ЮКОСу» в Москві, фото 2004 року
Офіс «ЮКОСу» в Москві, фото 2004 року

Росія оскаржила в суді в Гаазі в Нідерландах рішення міжнародного арбітражу у справі колишньої нафтової компанії «ЮКОС», за якими вона мала б виплатити її акціонерам загалом понад 50 мільярдів доларів, повідомило сьогодні Міністерство фінансів Росії.

Як мовиться в повідомленні, три скарги до Окружного суду Гааги на три арбітражні рішення були подані ще понад тиждень тому, 28 січня.

Росія вважає, що ті рішення були ухвалені з низкою порушень і свідчать про упередженість арбітрів.

Ухвалені в липні минулого року рішення арбітражу в Гаазі за позовом трьох із колишніх акціонерів «ЮКОСу» стали рекордними в історії за призначеною сумою відшкодувань: позивачам присудили понад 50 мільярдів доларів. Арбітраж вирішив, що Росія незаконно привласнила активи компанії.

За тими рішеннями, Росія мала сплатити суми відшкодувань до 15 січня цього року, після чого на них почали нараховуватися відсотки.

Тим часом акціонери, які так і не отримали присудженого відшкодування, тепер намагаються через суди у США і країнах ЄС домогтися рішень, що дозволили б арештовувати державні активи Росії в разі, якщо вона так і не сплатить належних сум.

Російська нафтова компанія «ЮКОС» існувала з 1993 по 2007 рік. 2006 року «ЮКОС» був визнаний банкрутом. Компанію і її керівників звинуватили в ухиленні від сплати податків через незаконне отримання податкових пільг; правозахисники визнали ці звинувачення лише частково виправданими. У ті часи (початок 2000-х) отримання напівфіктивних пільг було в Росії звичною практикою, але інших за такі ж порушення майже не переслідували. Компанія заборгувала іноземним банкам близько 500 мільйонів доларів. Більшу частину її активів через підставну компанію викупила державна компанія «Роснефть». Фактичний власник компанії Михайло Ходорковський, який активно підтримував розвиток громадянського суспільства в Росії, понад 10 років відбув в ув’язненні за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною.

XS
SM
MD
LG