Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко, Олланд і Меркель питання федералізації України чи «план Путіна» не обговорювали − Чалий


Переговори Петра Порошенка з президентом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Анґелою Меркель
Переговори Петра Порошенка з президентом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Анґелою Меркель

Під час переговорів у Києві 5 лютого президента України Петра Порошенка з президентом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Анґелою Меркель питання федералізації України не обговорювалися. Як повідомили у п’ятницю у прес-службі президента, про це заявив заступник глави Адміністрації президента Валерій Чалий в ефірі телеканалу «Інтер».

«Насправді, не повинен визначати майбутнє України хтось ззовні. Ніякого тиску з боку європейців на нас не було. Такі побоювання були, але не у нас. Це обговорювалось експертами», − сказав він.

За словами Чалого, навпаки, учасники переговорів напрацьовували єдину позицію щодо врегулювання ситуації на основі Мінських домовленостей, конкретні кроки виходу на результат, припинення вогню, виводу важкої артилерії та політичне рішення.

«Зустріч засвідчила, що ми можемо зараз чітко говорити з нашими партнерами про єдину позицію. Власне, з цією позицією трьох вони і поїхали до Москви до четвертої сторони нормандського формату», − констатував він.

Чалий заявив також, що під час переговорів Порошенка з Меркель та Олландом не обговорювалися жодні плани та пропозиції президента Росії Володимира Путіна.

«Ніякого обговорення федералізації і того, що зараз у закордонній пресі прозвучало, немає. Метою було узгодити позиції напередодні візиту канцлера Меркель і президента Олланда до Москви», – сказав він і додав: «Ніякого документа, так званого «плану Путіна», для обговорення вони не привозили».

Заступник глави адміністрації президента наголосив, що основна вимога перемовин останніх днів − виконання Москвою зобов’язань, які вона взяла на себе у вересні 2014 року.

У понеділок, 9 лютого, відбудеться засідання міністрів закордонних справ країн ЄС, де планують, зокрема, розглянути проблему тероризму. Питання визнання незаконних збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР» терористичними в офіційній програмі зустрічі голів дипломатичних відомств країн Євросоюзу не вказане.

XS
SM
MD
LG