Доступність посилання

ТОП новини

Мюнхенська конференція: після мінських угод ми звільнились від багатьох ілюзій


Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час виступу на Мюнхенській міжнародній конференції з безпеки, 7 лютого 2015 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час виступу на Мюнхенській міжнародній конференції з безпеки, 7 лютого 2015 року

«Є велике розчарування. Але є необхідність подальших кроків» – Анґела Меркель

Мюнхен – На 51-й Мюнхенській міжнародній конференції з безпеки канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що конфлікт на Сході України можна вирішити лише мирним шляхом, і виступила проти постачання Україні озброєнь Заходом. Вона також заявила про розчарування невиконанням мінських мирних домовленостей, але наполягала на потребі пошуку політичного врегулювання і нових мирних зусиллях.

У залі Меркель, серед інших, слухали президент України Петро Порошенко та віце-президент США Джо Байден, із якими потім одразу відбулась тристороння зустріч − обговорення української кризи.

«Воєнними шляхами цю кризу ми не зможемо вирішити. Потрібні кроки на реалізацію мінських домовленостей. І цьому слугували переговори, які відбулися в Києві та Москві. Після вчорашніх переговорів разом із президентом (Франції − ред.) Олландом ми не знаємо, чи досягнемо успіху, але цей візит мав сенс. Це є нашим обов’язком стосовно людей, які страждають у цьому конфлікті», − сказала німецький канцлер.

Вона наголосила на певному розчаруванні тим, що мінські домовленості не виконуються, хоча їм вже 5 місяців.

«Після мінських угод ми звільнились від багатьох ілюзій. Є велике розчарування. Але є необхідність подальших кроків. Але, враховуючи цей досвід, я не можу гарантувати, що ми про щось домовимось. Адже поки що у нас недостатньо позитивний досвід у виконанні таких домовленостей. Я не можу говорити про конкретні домовленості, але треба − як і раніше − продовжувати спроби», − сказала Меркель.

«Музика без інструментів»?

Із залу пролунало кілька запитань на тему постачання озброєнь Україні Заходом, аби переламати військовий баланс сил в конфлікті. Зокрема, президент Естонії Тоомас Хендрік Ілвес сказав, що, з одного боку, в українському конфлікті воює російський «спецназ», озброєний найсучаснішою технікою та добрим вишколом, а з іншого боку – українського – добровольці зі зброєю 60–70-х років.

Вихід в українців такий: або здатися, аби вмирати на полі бою
Тоомас Хендрік Ілвес

«Зрозуміло, яким буде результат. І вихід в українців такий: або здатися, або вмирати на полі бою…» − сказав естонський президент.

«Згодна з вами. Якби українська армія була краще озброєною, ситуація, можливо, була б іншою. Але я в цьому не переконана», − відповіла Меркель.

Дипломатія без зброї все одно, що музика без музичних інструментів
Малколм Ріфкінд

А на запитання колишнього міністра оборони Великої Британії Малколма Ріфкінда, який навів висловлювання імператора Фрідріха про те, що «дипломатія без зброї все одно, що музика без музичних інструментів», німецький лідер зауважила: «Я не можу уявити ситуацію, коли поставки зброї українській армії спонукатимуть Путіна дійти висновку, що він може програти у цьому конфлікті. Така реальність. Треба дивитися правді в обличчя».

«У нас немає гарантій, що президент Путін зробить те, чого ми від нього очікуємо. Я вважаю, що воєнне втручання призведе до нових жертв і не конче переконає російське керівництво, що російська армія може зазнати поразки. Воєнним шляхом не можна вирішити (цей конфлікт) – це гірко, але це так», − сказала Меркель.

«Хто ж віддає ядерну зброю без отримання гарантій?»

Меркель скзазала, що українська криза, якій понад рік, поставила під сумнів світовий порядок у Європі і світі, додавши, що Росія порушила міжнародний порядок і принципи співіснування в Європі.

«Дії Росії суперечать Заключному актові ОБСЄ і Будапештському меморандумові, що був підписаний США, Великою Британією і Росією, які гарантували територіальну цілісність України і в результаті чого Україна відмовилась від ядерної зброї. Подумайте, коли країна готова відмовитись від ядерної зброї? Тоді відмовляються від ядерної зброї – коли отримують гарантії», − сказала Меркель.

Меркель також закликала до активнішої економічної допомоги Україні з боку Заходу.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG