Доступність посилання

ТОП новини

Соціологія: українці та росіяни більше не «брати»


©Shutterstock
©Shutterstock

«Війна фактична, яка йде з Росією, примушує все більше і більше людей негативно ставитися до Росії» – Володимир Паніотто

Українці стали гірше ставитися до росіян, а росіяни – до українців. У першому винна війна, а в другому – пропаганда. Опитування паралельно провели українська та російська соціологічні служби – Київський міжнародний інститут соціології та «Левада-Центр».

Опитані українці на запитання «Що ви зараз відчуваєте до Росії? відповідали так:

«Я думаю, що слово ненависть підійде. – Чому? Очевидно, чому: війна».

Або ж: «Агресивна країна, яка не виконує свої міжнародні зобов’язання. Але це братній народ, і весь народ не винен. Путін винен. Ось він і має відповісти. А росіяни – вони такі ж люди, як і ми. І ми не повинні їх ненавидіти».

А також так: «Зараз це така... не те, щоб ненависть, але зневага. І небажання взагалі контактувати, і несприйняття їх як адекватного народу».

Між українцями і росіянами ослабли «братні почуття».Радикальні зміни в настроях двох народів відзначили соціологи. За їхніми даними, частка українців, що дуже добре або в основному добре ставляться до Росії, різко скоротилася: напередодні анексії Криму, у лютому 2014 року, таких було 78%. Сьогодні кількість русофілів в Україні сягла історичного мінімуму в 36,5%; а про свою неприязнь до північного сусіда заявляє 47,5% населення.

«Те, що ставлення українців до Росії погіршилося, це досить очевидно. І та війна фактична, яка йде з Росією, примушує все більше і більше людей негативно ставитися до Росії. Це досить очевидно, і дивно навіть, щоце ставлення до Росії не погіршилося ще більше, враховуючи те, що більшість населення Росії підтримує цю війну», – зазначає генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

Не тільки українці розлюбили росіян, а й росіяни змінили на гірше думку про українців.

«У росіян зараз тільки 24% позитивно ставляться до України, – зауважує Паніотто. – Це до деякої міри дивно, тому що в Росії є деяка демонстраційна установка, що українці – це братній народ, Україна – це братня країна, що ми позитивно до неї ставимося і їй допомагаємо подолати свої складності. Але, як ми бачимо, це залишається на рівні демонстрації, а реальна пропаганда працює на створення негативного ставлення до України і українців».

В обох народах невпинно зростає кількість тих, хто хоче закритих кордонів і віз, а про об'єднання в одну державу в Росії мріють 7%, а в Україні – 3% опитаних.

Соціологи кажуть: після нинішніх потрясінь до колишньої «братньої любові» вже не буде вороття.

«Повернутися набагато складніше, ніж погіршити. І це, власне, те, що відбувається. Тобто ми маємо реально громадянський конфлікт, який інспірований і підтримується Росією. І виявляється, що ламати – це не будувати. Набагато легше створити конфлікт, ніж його виправити», – сказав Паніотто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG