Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Швеції: Порошенко сам сказав, що не потребує більше летальної зброї


Міністр закордонних справ Швеції Марґот Вальстрем вважає, що українці мають задекларувати, якої саме допомоги вони потребують.

«Українці мають задекларувати, якої саме допомоги вони потребують. Президент Порошенко дуже обережно заявив, що Україна не потребує більше летальної зброї на даний момент, вона має відстояти своє право на самозахист, потребує більше засобів зв’язку, тощо. Кожна країна сама вирішуватиме, як підтримати українців», – зазначила міністр, відповідаючи на запитання про те, чи підтримує Швеція надання Україні зброї.

Глава МЗС Швеції наголосила, що в ці дні потрібно повністю зосередитися на мирних переговорах.

Крім того, міністр закордонних справ Швеції Марґот Вальстрем закликала Росію припинити негайно відправлення солдатів і танків в Україну.

«Європейський шлях вирішення конфлікту на сході України – це політичне вирішення, а не військове. Росія повинна припинити відправляти солдатів і танки в Україну. Ми повинні показати, що об’єднані в підтримці України, і допомогти їй досягти успіху, застосовуючи всі наші засоби, включно із санкціями», – заявила Вальстрем.

Голова шведської дипломатії наголосила, що ЄС має бути готовим запровадити нові санкції.

«Якщо перемови не принесуть успіху, відповідь має бути жорсткою», – зауважила вона.

Раніше, 7 лютого, виступаючи на Мюнхенській конференції з питань безпеки, президент Петро Порошенко заявив, що Україна має право отримати оборонні озброєння для захисту своєї територіальної цілісності.

Сьогодні, 9 лютого, в Брюсселі відбувається Рада міністрів закордонних справ ЄС, на якій, поміж іншого, обговорюється стан відносин Євросоюзу з Росією та загрози тероризму. Міністри мають також розглянути питання затвердження списку нових індивідуальних санкцій проти осіб та компаній, причетних до дестабілізації ситуації в Україні.

XS
SM
MD
LG