Доступність посилання

ТОП новини

Для продовження евакуації із Дебальцева треба два дні без обстрілів – волонтери


Постійні обстріли і робота диверсійно-розвідувальних груп не дають можливості вивести мирних жителів

Кількість охочих покинути обстрілюване бойовиками Дебальцеве Донецької області зростає. За даними уряду, з міста евакуювали 2,5 тисячі людей, до числа яких за останні дні приєднались ще близько восьмисот, про що відзвітували в спостережній місії ОБСЄ. Загалом із 28 січня із Дебальцева, Авдіївки, Світлодарська та поруч розташованих населених пунктів вивезли близько 5 тисяч людей. Волонтери і рятувальники кажуть, що для евакуації мирних жителів з того ж таки Дебальцева треба щонайменше два дні без обстрілів.

Останні три тижні разом із Державною службою надзвичайних ситуацій вивезенням мирних мешканців з Дебальцева та навколишніх населених пунктів займається фонд Діани Макарової та «Волонтерська сотня Доброволя». Як розповіла Радіо Свобода Діана Макарова, якщо за кілька годин вдалося вивезти близько 800 людей, то за два дні кількість врятованих буде в рази більшою.

«Дайте нам два дні. Один – на підготовку, щоб ми об’їздили місто та розклеїти об’яви, тому що не працює мобільний зв’язок. Усі мають знати, що завтра буде вивіз людей. Ми просимо від шостої ранку до початку темряви», – зазначила Діана Макарова.

Волонтери наголошують на важливості гарантування безпечного зеленого коридору для тих, хто хоче покинути зону бойових дій.

«Проблема Дебальцева а тому, що місто під постійним артилерійським обстрілом. Якщо це не обстріл, то там працюють диверсійно-розвідувальні групи, одну з яких ми відчули на собі», – наголошує волонтер Наталія Воронкова.

За її словами, додає клопотів і необхідність вести роз’яснювальну роботу з населенням, яке іноді демонструє своє не надто прихильне ставлення.

«Там стояв величезний натовп людей, які чекали на гуманітарну допомогу. Коли вони нас побачили, вони почали хапати нас за одяг та кричати «заберіть звідти своїх військових». Не лише українських військових – усіх взагалі, люди хочуть миру», – розповіла Наталія Воронкова.

Дебальцеве – місто старих людей, які потребують особливого догляду та розуміння

Волонтер-медик Ілля Лисенко із псевдо «Хотабич» наголошує, що в особливій скруті перебувають літні люди та інваліди, чия евакуація в умовах обстрілів особливо складна. За його даними, лише у Дебальцеві залишається близько 200 жителів, які не можуть самостійно рухатись.

«Дебальцеве – це місто старих, інвалідів та хворих людей. Людей, які потребують особливого догляду та особливого розуміння. Це факт», – сказав Ілля Лисенко.

Здебільшого переселенців вивозять до пансіонатів та баз відпочинку Донецької, Харківської та Запорізької областей. Волонтери кажуть, що це тимчасово, максимум до літа, але визнають – набагато краще, ніж сидіти під обстрілами, особливо з дітьми.

За словами волонтерів, бомбосховища Дебальцева свідомо руйнують диверсанти із «ДНР». 1 лютого, до відкриття зеленого коридору, який узгодили обидві сторони конфлікту, диверсанти прицільно обстріляли автобуси, якими мали вивозити вимушених переселенців.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG