Доступність посилання

ТОП новини

Гривня уже фактично перестала бути грошима на окупованій території Донбасу – Лановий


Володимир Лановий
Володимир Лановий

Українська національна валюта уже фактично перестала бути грошима на окупованій території. Про це в ефірі проекту Радіо Свобода «Донбас. Реалії» заявив екс-міністр економіки України, директор Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

За його словами, функції гривні на Донбасі нині не виконуються: не можна накопичувати у банку, не можна проводити розрахунки будь-яких цінностей, не можна купувати долари на цій території за гривню.

«Наприклад, я тобі віддаю цю гривню, купуючи цінність, а ти береш цю гривню, розуміючи, що десь там ще нею розрахуєшся за картоплю чи хліб. Якщо людину це влаштовує, то вона продасть за гривню. Утім, якщо вона збирається купувати квартиру, наприклад, за долари, то уже не продасть за будь-яким курсом. Тому що гривні ніхто не прийме на цій території. Ніхто не проведе банківські розрахунки», – наголосив Лановий.

Він зазначає, що населення окупованої території Донбасу «випало» не тільки з українського простору, але й з нормальної фінансової системи грошового обслуговування.

«При загарбницькому окупаційному режимі гривні там не буде. Та, що є там досі, вичерпається. Але більша частина грошей, я вас запевняю, виводиться з Донбасу. І підприємствами, і банками, і Ахметовим та іншими, тому що там неможливо працювати. Там не можна вкладати, будувати, розвиватися. Уже найближчим часом резерв гривневий буде вичерпаний на цій території», – впевнений Лановий.

Від квітня минулого року на території Донецької та Луганської областей проводиться антитерористична операція. Частину цих областей контролюють проросійські бойовики. Уже кілька місяців сепаратисти на окупованій території України заявляють про можливе введення там власної валюти.

XS
SM
MD
LG