Доступність посилання

ТОП новини

До наступного суду Савченко може не дожити – адвокати


Надія Савченко під час засідання Басманного суду у Москві. 10 лютого 2015 року
Надія Савченко під час засідання Басманного суду у Москві. 10 лютого 2015 року

«Конвой неодноразово ображав мою національну і людську гідність, насміхався над українською мовою» – Надія Савченко

Басманний суд Москви у понеділок продовжив до 13 травня арешт української льотчиці Надії Савченко, яку в Росії обвинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Суддя Артур Карпов погодився із заявою слідчого про те, що «стан здоров’я обвинуваченої не перешкоджає утриманню в СІЗО, а в разі її звільнення з-під варти вона може зникнути, або вплинути на перебіг розслідування».

Коли суддя Артур Карпов почав читати рішення, більшість присутніх були здивовані. Вони намагалися зрозуміти, який стосунок до Надії Савченко мають перелічені події, а саме «захоплення в заручники журналістів телеканалу «Звезда», бомбардування мирних громадян у січні цього року». Проте термін арешту української льотчиці продовжили. До виходу судді Надія Савченко встигла звернутися до журналістів українською і російською мовами.

«Ви вернули мені віру в людей. Якщо ви мене так підтримуєте, значить, я впевнена, ви так само будете підтримувати не мене одну. І якщо хтось із нас опиниться в біді, кожен з нас не забуде, що нашим ближнім потрібна допомога. Дуже вам дякую, добрі люди у світі!» – сказала Надія Савченко.

Виступ Надії Савченко в Басманному суді Москви
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00


Тортури і образи захист буде оскаржувати

Конвой, неодноразово ображав мою національну і людську гідність, насміхався над українською мовою.. Також конвойні пристави застосовували грубу силу до моєї матері, якій 77 років
Надія Савченко

Після оголошення вироку Савченко сказала, що збирається зробити заяву щодо ставлення до неї поліцейських конвоїрів.

«Я не зрушу з місця, тому що вважаю, що конвой загрожує моєму життю. Він неодноразово ображав мою національну і людську гідність, насміхався над українською мовою. Вони вели себе просто по-хамськи. Також конвойні пристави застосовували грубу силу до моєї матері, якій 77 років», – заявила Савченко.

Микола Полозов
Микола Полозов

Адвокати вже сказали, що відмову конвоїрів дати воду Надії Савченко, яка голодує вже 60 днів, розцінюють як тортури і збираються подавати скаргу до прокуратури на інші порушення співробітників поліції, а саме – образи з їхнього боку. Про це журналістам заявив один із захисників Савченко Микола Полозов.

Конвой її образив за національною і мовною ознакою, сказавши, що вона розмовляє з ними «чурбанською» мовою
Микола Полозов

«Це неприпустиме ставлення з боку співробітників поліції, які здійснюють конвоювання Савченко, стосовно неї. По-перше, їй упродовж усього дня не дали ні краплі води. Вона просила воду, їй не дали. По-друге, по суті, конвой її образив за національною і мовною ознакою, сказавши, що вона розмовляє з ними «чурбанською» мовою, як висловився конвой. Ми це не залишимо просто так, природньо, що ми будемо надсилати відповідні заяви в Генеральну прокуратуру, і я сподіваюся, що все-таки винні в такому неприпустимому ставленні до людей, які ще не визнані злочинцями, понесуть заслужене покарання», – заявив журналістам Полозов.

А інший адвокат Савченко Ілля Новіков заявив, що його підзахисна може не дожити до наступного засідання, якщо продовжить голодування.

Надія Савченко під час засідання Басманного суду у Москві. 10 лютого 2015 року
Надія Савченко під час засідання Басманного суду у Москві. 10 лютого 2015 року

Адвокати Надії Савченко сподіваються, що відповідь на скаргу, подану в понеділок у Європейський суд з прав людини вони отримають уже найближчим часом. Кореспонденту Радіо Свобода також повідомили, що боротьба за звільнення Надії Савченко з боку України йде на всіх рівнях.


На цю ж тему:

10.02.2015
«Соромно воювати з жінкою!» – білоруська письменниця про Путіна і Савченко

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич пояснює, чому вона чекає від Володимира Путіна милосердя далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG