Доступність посилання

ТОП новини

Чи помилує Путін Надію Савченко після «мінської зустрічі»?


Адвокати української льотчиці сподіваються, що їхню підзахисну нарешті звільнять

Москва – Звільнення Надії Савченко може стати актом доброї волі з боку Росії. Так прокоментувала повідомлення про можливий вихід на волю української льотчиці російська уповноважена з прав людини Елла Памфілова. Про це ж заявив і глава президентської ради з прав людини Михайло Федотов. За його словами, мінські домовленості передбачають помилування. Голодування Надії Савченко триває вже понад два місяці. Про можливі юридичні формальності звільнення української льотчиці в інтерв'ю Радіо Свобода розповів один з її адвокатів Микола Полозов.

Наскільки я зрозумів із тексту «мінських угод», мова йде про формат амністії та помилування
Микола Полозов

– Наскільки я зрозумів із тексту «мінських угод», мова йде про формат амністії та помилування. Що стосується технічного боку, ми з самого початку говорили, що справа Надії Савченко має політичне вираження, і рішення про її подальшу долю можна ухвалити тільки на політичному рівні, що, власне, і відбувається на поточний момент. Тому, на мій погляд, якщо російське керівництво ухвалило відповідне політичне рішення і підписало відповідні міжнародні угоди, далі система під виконанні цього рішення може обрати будь-який шлях. ​

Це може бути і вже зазначена в «мінських угодах» амністія та помилування. Це може бути припинення кримінальної справи стосовно Савченко безпосередньо. Скажуть: «Вибачте, ми помилилися, це не вона». Крім того, хочу нагадати, що вона володіє міжнародним імунітетом як повноважний делегат ПАРЄ, можуть і на це послатися. В умовах російських реалій прийняття рішень важливо, щоб було ухвалене відповідне політичне рішення. А що стосується технічної частини, відповідні органи зроблять все, щоб воно було виконане в кращому вигляді. Тому, на мій погляд, ключовий момент – це необхідно все-таки почути якусь реакцію російської сторони на заяви президента України Петра Порошенка щодо Савченко та інших осіб, яких утримує Росія, а далі вже буде видно.

Ми, як її захисники, не маємо наміру припиняти боротьбу за її звільнення до моменту, коли вона буде повністю звільнена, перебуватиме в Україні
Микола Полозов

Зі свого боку хотів би зазначити, що ми, як її захисники, не маємо наміру припиняти боротьбу за її звільнення до моменту, коли вона буде повністю звільнена, перебуватиме в Україні, у себе на Батьківщині.

– Якщо всі юридичні процедури будуть дотримані, коли приблизно Надія Савченко може опинитися на волі?

Надія Савченко продовжує своє голодування, і звичайно, ми зацікавлені в тому, щоб її звільнення відбулося якнайскоріше
Микола Полозов

– Наскільки я зрозумів з повідомлень преси, мова йде про 19 днів для виконання відповідних прийнятих раніше рішень по всіх особах, які перебувають з одного та з іншого боку в ув'язненні. Як позначено учасниками мінських переговорів. Ну, будемо на нього орієнтуватися. Тільки я хотів би зазначити, що Надія Савченко продовжує своє голодування, і звичайно, ми зацікавлені в тому, щоб її звільнення відбулося якнайскоріше, і вона, нарешті, припинила голодування. Тому що підходить до того фізіологічного порогу, коли можуть початися вже незворотні зміни в її організмі.

– На початку тижня була подана скарга до Європейського суду з прав людини, і такі скарги, як правило, розглядаються досить швидко. Чи ви отримали якусь відповідь зі Страсбурга?

– Так, Європейський суд нам відповів, що він нашу скаргу прийняв, надав їй пріоритет, і ми очікуємо найближчим часом відповідного рішення.

Виступ Надії Савченко в Басманному суді Москви
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

На цю ж тему:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG