Доступність посилання

ТОП новини

Путін хоче «боснізації» України (огляд преси)


Кремль прагне отримати постійно діючу п'яту колону всередині України

Поки Україну лякають форматом Придністров'я, що означає заморожування конфлікту, в Москві задумали страшнішу ідею – реалізувати сценарій, застосований у Боснії в 1990-х роках. Йдеться про отримання права вето на розвиток всієї держави. Такого, як свого часу отримала православна частина країни Республіка Сербська в Боснії. Як стверджує дописувач тижневика «Новое время», саме цього путінський режим буде домагатися від Києва для територій сепаратистських угрупувань «ЛНР»-«ДНР», щоб отримати постійно діючу п'яту колону всередині України. Докладніше про це йдеться в матеріалі «Боснізація України».

Попри переговори в Мінську, надій на те, що путінська агресія на виснаження закінчиться швидко, вкрай мало, зазначає «Український тиждень». Що б там хто кому пообіцяв, усе залежатиме від того, чи має Захід інструмент, аби змусити Росію до виконання цих обіцянок, а не вдавання, ніби її немає в Україні. Судячи з останнього року, з дискусій щодо безпеки та з риторики лідерів країн, такого інструменту в них немає. Тому й Україні, й лідерам європейських держав треба готуватися до протистояння. На цьому наголошується в статті «Дипломатичний квест».

Торік українська економіка недоотримала понад 40 мільярдів американських доларів валютних надходжень порівняно з попередніми роками. Із цієї суми, згідно з підрахунками експертів «Українського тижня», близько 20–25 мільярдів доларів – капітал, виведений з України за 2014-й. Ці гроші в теперішній ситуації Україні дуже знадобилися б, особливо з огляду на те, що йде мова про розширену програму співпраці з МВФ, котра передбачає десятки мільярдів доларів додаткового кредиту, яких реально бракує українській економіці. А оскільки, за невеликими й нетривалими винятками, відпливу капіталу з України ніхто з нового керівництва особливих перешкод не чинив, то напрошується висновок: Революція гідності трансформувала систему цінностей кого завгодно, але не представників влади. Вони, як і раніше, цілком терпимо ставляться до дій багатіїв, які легко виводять свої гроші, безпосередньо докладаючись до знецінення гривні та зубожіння українців. Поки цей процес триватиме, країна нагадуватиме решето, через яке капітал витікає, немов вода, а гривня надалі знецінюватиметься. Про те, як можна виправити ситуацію, йдеться в публікації «Слідами вивезеного капіталу».

Донецький мільярдер Рінат Ахметов встановив адміністративний контроль над енергоринком України, стверджує тижневик «Коментарі». Видання інформує, що днями найбільша енергетична Компанія України «ДТЕК» затвердила свої позиції в головному органі координування паливно-енергетичного комплексу – Раді оптового ринку електроенергетики. За допомогою цього адміністративного ресурсу Рінат Ахметов зможе не лише зберегти свою енергетичну імперію в її нинішніх кордонах, а й навіть спробувати розширити її горизонти. В ролі господарів ситуації закріпилися приватні енергохолдинги, серед яких лідирує Рінат Ахметов. Така розстановка сил стала повною несподіванкою, адже зараз донецький мільярдер знаходиться в опалі, а значить використовувати адміністративний вплив у процесі формування Ради енергоринку він не міг. За однією з версій тижневика – зберегти контроль над простою більшістю голосів у Раді оптового ринку електроенергії Ахметову вдалося за рахунок відповідної кропіткої підготовки. Мовляв, в останні роки група «ДТЕК» активно фарширувала енергоринок новими компаніями-виробниками «зеленої» електроенергії та експортерами струму, які віддали голоси спорідненим членам у Раді ОРЕ. Також журналісти допускають можливість, що чиновники просто проспали процес формування членів Ради енергоринку. Заголовок статті – «Ахметов повертається».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG