Доступність посилання

ТОП новини

Президент Вірменії відкликає з ратифікації протоколи про нормалізацію з Туреччиною


Серж Сарґсян, архівне фото
Серж Сарґсян, архівне фото

Президент Вірменії Серж Сарґсян оголосив сьогодні, що попросив спікера парламенту повернути йому протоколи про відновлення дипломатичних відносин і про відкриття спільного кордону з Туреччиною.

За словами президента, він відкликає ці документи з ратифікації, бо, як він сказав, «влада Туреччини не має політичної волі (ратифікувати їх зі свого боку), спотворює дух і букву протоколів і продовжує політику висування передумов».

Крім того, заявив Сарґсян, напередодні сотих роковин масового винищення вірмен у тодішній турецькій державі, Османській імперії, яке вірмени вважають геноцидом їхнього народу, у Туреччині категорично відкидають таке визначення, в Анкарі набирає нової сили «політика заперечення і переписування історії».

Два протоколи, про поновлення дипломатичних відносин і про відкриття спільного кордону, між Вірменією й Туреччиною були урочисто підписані ще 2009 року, але парламент Туреччини ще не ратифікував їх – як стверджували в Єревані, через небажання офіційної Анкари. Сарґсян, подаючи 2010 року ці протоколи на ратифікацію до вірменського парламенту, наголосив, що це може відбутися тільки після ратифікації в Туреччині. В Анкарі політики казали, що пов’язують нормалізацію турецько-вірменських відносин із урегулюванням нагірно-карабахського конфлікту. Тоді ж, у 2010-му, Сарґсян заявив, що його країна зупиняє ратифікацію протоколів.

XS
SM
MD
LG