Доступність посилання

ТОП новини

У Данії вшановують пам’ять убитих у Копенгагені


У столиці Данії близько 30 тисяч людей узяли сьогодні участь у марші пам’яті двох людей, які загинули в перебігу нападів підозрюваного ісламіста в Копенгагені.

Сильне почуття спільності данців перевершить загрозу з боку «тих, хто хоче нам зашкодити», заявила на заході прем’єр-міністр Данії Хелле Торнінг-Смід.

Раніше сьогодні поліція повідомила про затримання двох імовірних спільників підозрюваного нападника. Їх узяли під досудовий арешт на 10 днів.

За даними поліції, 22-річний підозрюваний народився і виріс у цій країні. Його імені правоохоронці не назвали, а данські засоби інформації наводять як Омар Абдель-Хамід аль-Хусейн.

Слідство вважає, що його надихали на напади ідеї радикального ісламу. За повідомленнями, він уже був відомий поліції через попередні випадки насильства й бандитизму і незаконного володіння зброєю.

Підозрюваного нападника застрелили вчора вранці в перестрілці з поліцією.

Саме він, як вважають, скоїв позавчора в Копенгагені два напади, внаслідок яких загинули дві людини: вдень на кав’ярню, де відбувалася зустріч на теми ісламу і свободи преси, і ввечері біля головної синагоги. У першому випадку, як вважають, ціллю нападу міг бути данський художник Ларс Вілкс, відомий своїми карикатурами на теми пророка Магомета, який уже отримував за це погрози смертю. Він не потерпів, але загинув 55-річний данський кінодокументарист Фінн Норґор. Біля синагоги нападник застрелив 37-річного члена юдейської громади Копенгагена.

Напади викликали широке засудження у світі.

XS
SM
MD
LG