Доступність посилання

ТОП новини

Справа Єфремова пов’язана з Королевською – Чорновіл


Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Хто ще з представників режиму Януковича може опинитися за ґратами?

Печерський райсуд Києва обрав колишньому керівнику фракції Партії регіонів Олександру Єфремову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою у вигляді виплати застави у три мільйона шістсот тисяч гривень. Його обвинувачують у службових зловживаннях, зокрема, під час організації голосування за так звані «диктаторські закони» 16 січня минулого року. Колишній народний депутат, політолог Тарас Чорновіл розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, кому слід боятися свідчень Єфремова та чому Єфремову не пред’явили обвинувачення у сепаратизмі, адже ЗМІ неодноразово обвинувачували його у підтримці, зокрема, фінансовій проросійських сепаратистів на Донбасі, в першу чергу тих, що діють у Луганській області.

– Як Ви вважаєте, підозри настільки надумані, що Генпрокуратурі немає чого пред’явити Єфремову у частині сепаратизму і тому його судять за організацію голосування по так званих «диктаторських законів»?

– Підозри надумані. Проте було достатньо багато матеріалів і журналістських, і свідчень очевидців, але ті підозри треба було викладати в юридичну канву. І було дуже серйозне побоювання, що коли почнуться такі дії – а ті дії потребують і допитів свідків, тобто Єфремов про це б точно дізнався – він остаточно б покинув країну. Давайте не забувати, що крім Росії він ще поки що може виїхати в будь-яку країну Заходу, оскільки в нього відкрита шенгенська віза. Його бачили в аеропорту, коли він вилітав десь на курорт, на відпочинок.

Знаменитого Аль Капоне свого часу в Америці посадили не за вбивства і не за терор, а посадили за несплату податків пожиттєво. По Єфремову вже задіяний цей механізм
Тарас Чорновіл

І тому було ухвалене рішення класичне для юриспруденції – швидко відпрацювати і заарештувати за тим напрямком, де справа вже доведена, де вона відпрацьована ще попереднім керівництвом Генпрокуратури, просто десь не вистачало волі чи сміливості, щоб арештувати Єфремова. Це, до речі, абсолютно класична схема. Давайте не забуватися, що знаменитого Аль Капоне свого часу в Америці посадили не за вбивства і не за терор, а посадили за несплату податків пожиттєво.

По Єфремову вже задіяний цей механізм, вже Генеральний прокурор Шокін про це чітко сказав, що це тільки старт, там вже відпрацьовується терористична версія. Але ще раз кажу, що вона потребує великої кількості допиту людей і тому в даному випадку Єфремов точно б не чекав такої розв’язки для себе.

А що стосується цієї економічної справи, за якою його затримано – вона теж дуже цікава. По-перше, вона має дуже серйозну перспективу в суді на досить тривалий термін, але за нею тягнуться кілька епізодів, які є її попередниками. І це епізоди, пов’язані з цікавими людьми, такими як, скажімо, колишній голова Донецької облради і депутат Тихонов, або таж сама Наталія Королевська – це регресні гроші по вугільних шахтах, де були дуже страшні зловживання і тому багато з тих людей серйозно запереживали, і в тому числі були присутні на суді.

Суд над Єфремовим: арешт або застава майже у 3,7 мільйона гривень (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

– Ви вірите, що Олександр Єфремов, як він сказав на суді, не має стільки грошей, щоб сплатити призначену заставу? І що означає відмова його вчорашніх однопартійців допомогти сплатити цю заставу?

В суді треба представити, як заставу «чисті гроші»... В даному випадку Єфремов засвітити такі гроші не може
Тарас Чорновіл

– Звичайно, що це трішки цинічно і це насмішка. Тому що (давайте переведемо в іншу валюту, в якій зазвичай тримають свої заощадження) – це трішки більше 100 тисяч доларів. Я думаю, що подібну суму Єфремов в окремі кращі свої часи за день міг заробити. Але річ в тому, що в суді треба представити, як заставу «чисті гроші» – це гроші, які пройшли певне оподаткування, які чітко засвідчені як не вкрадені гроші. Тому що до них буде особлива увага, оскільки це ще й є справа майнового характеру, справа про розкрадання державних коштів, державних ресурсів. І в даному випадку Єфремов засвітити такі гроші не може чи засвітити когось із крупних бізнесменів, які є в політиці – теж виникає проблема. У них також ті гроші, як правило, в деклараціях не числяться, вони не платили з них податків.

Наталія Королевська
Наталія Королевська

Та ж сама Наталія Королевська, останній її бізнес пов’язаний з холодокомбінатом багато років в минулому. А великі потужні бізнесмени, які далі займаються бізнесом, в яких деклараціях числяться великі мільйони гривень– для них виникло питання: а чи вартує зараз брудниться з людиною, яка замішана не тільки в фінансових зловживаннях, але й сепаратизмі? Тому я думаю, що легальні «чисті гроші» засвітити в такому випадку буде тяжко, а розуміють, що в суді буде особлива увага до тих грошей. І прокуратура окремо візьме, і СБУ так само, розслідувати походження грошей у того жертводавця, який ці гроші внесе. Тому виникла така заминка і тому адвокати Єфремова почали так сильно обурюватися.

Суд над Єфремовим. Добкін тягне руку через скло
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

– Чи можливі попереду й інші гучні арешти?

– Я думаю, що вони будуть і про це, до речі, вже досить чітко було зазначено на останній прес-конференції Генпрокурора. До речі, згадайте скільки було шуму, що не того призначили, Генпрокурор з минулого. В даному випадку, я думаю, що десь бажання продемонструвати дієвість є, можливості є, досвід є.

Новий генпрокурор обіцяє перевірити всіх депутатів «на сепаратизм»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Які це будуть прізвища, очевидно, ніхто називати, анонсувати не буде. Я думаю, що все таки це не будуть ті люди, які уже є в парламенті. Будуть очікувати приводу, коли восени буде знята депутатська недоторканність, тому що сам період від подання Генерального прокурора до моменту зняття недоторканості – все одно якийсь період займає і за цей час люди можуть покинути країну. І тому я не впевнений, чи будуть зараз справи терміново про Бауліна, про інших. Хоча дуже велика ймовірність, що по тих людях, в яких є фінансові дуже серйозні просування, такі подання будуть.

Я думаю, що крім того це зачепить певну кількість тих, хто є біженцями, але по них нарешті конкретизують справи і будуть вони доведені до того рівня, що можна буде виставити їх в міжнародний розшук – маю на увазі не тільки високу команду, але отих всіх Олійників, Калетників тощо. І я думаю, що зачеплять дрібніших сепаратистів, таких як, скажімо, Олена Бондаренко. Тобто я бачу, що зараз розмах пішов, але основний удар, я думаю, зараз буде все таки нанесений не в напрямку цих груп добре помічених в політиці, а трохи в іншому напрямку, де є найбільший саботаж і де найбільший опір юридичним процесам по встановленню справедливості.

– Кому варто боятися тих свідчень, які може дати Єфремов? Чи, можливо, йому самому слід боятися за власне життя?

Луганська вся група мусить дуже серйозно стривожитися і у них будуть проблеми
Тарас Чорновіл

– Я думаю, що після арешту, напевне, все таки за життя йому боятися навряд чи особливо доведеться. Я думаю, що увага до нього буде достатньо серйозна: і охорона, і забезпечення. Але загроза, мабуть, буде нависати над низкою людей. Праві були оглядачі преси, що це не зачіпає ті групи, які ворогували з Луганським угрупованням – це група Ахметова тощо. Там очевидно контактів не було жодних. Але те, що Луганська вся група мусить дуже серйозно стривожитися і у них будуть проблеми. І оцих кілька депутатів, які в минулому скликанні були з Єфремовим і дуже серйозно допомогли сепаратизму – на них перших впаде відповідний удар. Плюс розкриються, напевне, після наступних вже епізодів кілька нових схем, які пов’язані з самою діяльністю фракції Партії регіонів, взаємозв’язків, скажімо, Президент – його «Сім’я» і фракція Партії регіонів за вибивання відповідних рішень.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG