Доступність посилання

ТОП новини

Після Єфремова будуть інші – заступник генпрокурора


Після Єфремова будуть інші – заступник генпрокурора
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:02 0:00

«За рік після санкцій немає жодної справи в українському суді щодо жодного з посадовців у санкційному списку ЄС» – громадський активіст

Гості «Вашої Свободи»: заступник генпрокурора України Олексій Баганець; Дарія Каленюк, громадський активіст.

Олександр Лащенко: Печерський райсуд Києва обрав колишньому главі фракції Партії регіонів Олександрові Єфремову запобіжний захід утримання під вартою або заставу у понад 3 мільйони гривень. Це поки що найрезонансніше (не знаю, як це називається) затримання, арешт, який вже статус підозрюваного Єфремова.

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Які ще діячі колишнього режиму Януковича, пане Баганець, можуть повторити долю пана Єфремова? Можете зараз сказати?

Олексій Баганець
Олексій Баганець

Олексій Баганець: Закон мені забороняє на сьогоднішній день оприлюднювати прізвища осіб, які можуть перейти з статусу свідка у статус підозрюваного. Чому? Тому що це може завадити і досудовому слідству, і збору необхідних доказів.

Саме головне – це може сприяти тому, що такі особи можуть перейти на нелегальне становище. Ви знаєте, що, на превеликий жаль, на сьогоднішній день з Кримінально-процесуального кодексу, який сьогодні існує, у нас немає, у слідства, я маю на увазі в органу досудового слідства, таких перешкод для того, щоб перешкодити таким особам покинути Україну і виїхати за межі України, або у ту ж зону АТО, або ж, вибачте, у той же окупований Крим.

На щастя чи на недобро, але будуть інші затримання, крім Єфремова
Олексій Баганець

Тому прізвищ я називати не буду. Але можу сказати, не знаю, чи це на щастя чи на недобро, але такі особи будуть (інші затримання, крім Єфремова – ред.).

– Тим більше Ви це можете казати не лише як заступник генпрокурора. Якщо вірити даним преси, Ви зараз є начальником Головного слідчого управління.

Олексій Баганець: Ні. Начальник Головного слідчого управління – інша особа. А я просто як заступник генпрокурора України. Два дні, як мені новий генпрокурор України мені знову передав під моє кураторство Головне слідче управління.

– Ще одна резонансна новина з приводу того, що відбувається у справі Олександра Єфремова. Ви сказали, що можуть бути нові відомі фігуранти. Але водночас повідомляє відоме західне видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела в ЄС, ЄС зніме санкції з чотирьох соратників Януковича, на черзі – ще чотири. Із цих чотирьох, які через три місяці будуть зняті від санкцій, є син Віктора Януковича Віктор Янукович-молодший. І все це відбувається, якщо вірити цим джерелам ЄС, тому що бракує доказів з боку українських правоохоронців. Що робить ГПУ, щоб не знімали на Заході санкції проти діячів колишнього режиму?

Олексій Баганець: За ці два дні мені важко навести той перелік слідчих і процесуальних дій, які могли би перешкодити прийняттю рішення санкційним комітетом Ради Європи.

Можу сказати одне, що на сьогоднішній день у нас є кримінальні провадження, раніше ми їх називали справи, по яких, на мою думку, у всякому випадку десь шість місяців тому були достатні дані для того, щоб зібрати необхідні докази причетності названої Вами особи до розкрадання державних коштів.

Сім місяців я цю справу не курував. На сьогоднішній день буду по-новому вивчати. Я і так два дні вивчаю ці кримінальні провадження, заслуховую їх на оперативних нарадах. Я думаю, що ми впродовж семи днів зможемо сказати, яка база на сьогоднішній день достатніх доказів для того, щоб говорити про вірогідність зняття санкцій, з арештів майна і коштів, які знаходяться у цих осіб закордоном.

Якщо знімуть санкції, не закриється кримінальне провадження
Олексій Баганець

Але мені хотілося би, щоб Ви зрозуміли, що це не є причиною для паніки. Чому? Тому що це не є підставою для того, щоб закривати кримінальне провадження відносно цих осіб. А слідство буде продовжуватися. Це не гарантія того, якщо, наприклад, знімуть санкції з якоїсь особи, то це не буде означати, що відносно цієї особи закриється кримінальне провадження, вона не буде притягатися до кримінальної відповідальності. Це не є гарантією. Слідство відносно цих осіб на сьогоднішній день продовжується. І щодо жодної відносно цих осіб, що Ви назвали, кримінальне провадження станом на сьогоднішній день не закрите.

– Це джерело конкретні прізвища, крім Віктора Вікторовича Януковича, не називає, але чимало ж діячів: і той же Янукович-старший, і Азаров, який зараз дає вже відкрито прес-конференції у Москві і книги свої презентує, Портнов, купа діячів, колишній міністр внутрішніх справ Віталія Захарченко… Звісно, більшість з них в Росії. Якісь є важелі впливу українських правоохоронців, щоб все ж таки притягнути їх до відповідальності тут, в Україні? Чи Росія абсолютно блокує цей процес зараз?

Олексій Баганець: Наскільки мені відомо, відносно частини осіб, яких Ви назвали, Головне слідче управління ГПУ зверталося до компетентних органів Російської Федерації з міжнародно-правовим клопотаннями про виконання з цими особами слідчих і процесуальних дій на території Росії. Перш за все Російська Федерація повинна підтвердити, чи вони знаходяться на території Росії чи ні. От коли у нас будуть точні дані, що ці особи знаходяться на території Росії, тоді ГПУ має право звертатися знову ж таки до компетентних органів Росії для того, щоб цих осіб екстрадували, тобто затримали на території Росії і видали нам.

– Є звернення щодо Віктора Януковича, Миколи Азарова, Віталія Захарченка?

Олексій Баганець: Звичайно. Такі міжнародно-правові клопотання до Російської Федерації заявлялися. Наскільки на сьогоднішній день пройшло достатньо часу для того, щоб отримати відповідь з Російської Федерації, мені про це невідомо, тому що я ще не готовий сказати, коли вони направлялися.

Але я хочу сказати, що у зв’язку з прийняттям змін до КПК і наданням правоохоронним органам України можливості проводити спеціальне розслідування і спеціальне судове розслідування, то це дає підстави для проведення заочного засудження осіб, які вчинили, припустимо, конкретний перелік злочинів.

І тому на сьогоднішній день, навіть якщо Російська Федерація нам не видасть цих осіб, ми маємо право по конкретних складах злочинів звертатися до суду, одержувати згоду на проведення спеціального розслідування і передавати кримінальне провадження у суд для того, щоб проводити заочне засудження відносно цих осіб.

– І потім, коли видадуть, якщо це уявити, тоді ця особа, якщо буде визнана судом винною, потрапить тут за грати?

Олексій Баганець: Звичайно. Але сам факт, що суд через процедуру заочного засудження може визнати її винною і винести обвинувальний вирок.

– Пане Баганець, Ви цю посаду посідаєте вже фактично рік, з 27 лютого минулого року.

Олексій Баганець: Так.

– Чому так виходить, що тільки зараз, через рік після перемоги Майдану – ну, Єфремов потрапив за грати, щоправда, триває слідство, не визнаний винним, може, Неля Штепа, ще кілька осіб за підозрою у сепаратистських діяннях, а решта гуляють на свободі. І не лише ті, хто ховаються в Росії. У тому числі залишаються на волі люди, яких і преса, і не лише вона звинувачують у підтримці сепаратизму на території України, підконтрольній київській владі.

Чому за рік, фактично крім Єфремова (хоча і проти нього звинувачення не в сепаратизмі) , ніхто під такі дії не потрапив?

Олексій Баганець: Останніх шість місяці я не можу пояснити, яка причина, чому цих осіб за цей час не притягли до кримінальної відповідальності. Які причини? Це нехай відповідають ті люди, які цей час відповідали за цю ділянку роботи.

Я можу тільки сказати за той час, що я курував. Просто назвати, які були перешкоди. Мені хотілося би відразу заявити про те, що ті версії, які «гуляють» ЗМІ, часто деким використовуються, що було небажання, що це було свідченням корупції у правоохоронних органах, що цих осіб не притягали до відповідальності, що це не відповідає дійсності.

Справа в тому, що причин дуже багато. Перша причина, яку я хотів би назвати, то це КПК, який діє з 2012 року. Ним виписана така структура проведення необхідних слідчих і процесуальних дій, що часто від слідчого не залежить кінцевий результат, тобто мета, яку ми хочемо досягти.

Часто звинувачують, чому правоохоронні органи дали можливість таким і таким особам покинути територію України і виїхати?! Я Вам поясню дуже просто, щоб Ви зрозуміли, зрозумілою мовою.

За нинішнім КПК для того, щоб викликати людину на допит в якості свідка, в якості потерпілого, тим більше в якості підозрюваного, ми повинні йому направити повістку не пізніше, ніж за три дні до його явки до слідчого та прокурора. Не пізніше, як за три дні. Якщо ми його викликаємо в якості підозрюваного, що ми йому збираємося повідомити про підозру, ми повинні у повістці це вказати, що він викликається у якості підозрюваного, що він має право брати собі адвоката і приходити до нас.

Уявіть собі, якщо у людини маса можливостей є не чекати виклику до слідчого, тим більше в якості підозрюваного, тим більше винаймати собі адвоката, він за ці три дні не просто може покинути територію України, він за три дні може долетіти чи доїхати дуже далеко. Розумієте? Тому це не залежить від слідчого.

– Але ж Єфремов не втік. Його ж вдалося – за грати, принаймні, на час слідства.

Олексій Баганець: Так була інша причина, там інші були обставини. А коли звичайна процедура виклику підозрюваного для того, щоб провести з ним необхідні слідчі дії, повідомити про підозру, застосувати йому міру запобіжного заходу і так далі, на превеликий жаль, це ми за старим КПК мали право, якщо у нас є інші дані, які свідчать про те, що особа може уникнути слідства, сховатися від слідства, перейти в нелегальне становище, ми мало право її затримати, як підозрюваного.

На сьогоднішній день ми можемо затримати особу як підозрюваного тільки у двох випадках. Якщо ми його затримали на місці події, тобто на місці вчинення злочину, або тоді, коли він вчинив злочин і з місця події тікає. Ми його безпосередньо при переслідуванні затримали. Тільки у цих двох випадках. У всіх інших випадках для того, щоб затримати людину, ми повинні звернутися до суду з клопотанням про те, щоб суд дав нам згоду на його примусовий привід до нас, якщо він не з’являється, і на затримання для того, що розглядати клопотання про обрання міри запобіжного заходу.

На превеликий жаль, коли людям є чого боятися, є матеріальні можливості і інші для того, щоб покинути Україну, вони цим користуються.

– Це, зокрема стосується і розслідування справи «беркутівців»?

Олексій Баганець: Звичайно.

– Зараз 17 лютого 2015 року. Буквально вже можна у нумерологію вірити. Фактично з 18 лютого виповниться рік, як можна буде вести відлік тих трагічних подій на Майдані – Небесна Сотня, розстріли. Теж не видно ніяких результатів! Чи є щось? Можете зараз розповісти?

Олексій Баганець: Я не можу сказати, що взагалі ніяких результатів немає. І не можу Вам говорити про те, що ми плануємо робити. Я хочу сказати, що слідство йде, воно продовжується. Я переконаний і вірю в те, що буде воно мати позитивний результат.

Для цього треба перш за все, на мою думку, змінити КПК – раз. Ми підготували такий законопроект. Він готовий. Ми доповідали попередньому генпрокурору. Він з ним погодився. Ми доповіли про це Віктору Миколайовичу Шокіну. Він знає про цей проект. Ми будемо його вносити у Верховну Раду. Це перш за все те, що дозволить слідчим більш оперативніше працювати. І саме головне – це спрацьовувати, щоб особи, які підозрюються у вчинені особливо тяжчих і тяжких злочинів, не змогли уникнути покарання.

– Невідомо, ще скільки депутати будуть розглядати. Є вже фігуранти у цієї справи, щодо розстрілу Небесної Сотні?

Олексій Баганець: Є. Я просто прізвища не хочу назвати.

– І ще одна новина. ГПУ відновила досудове розслідування у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Щодо цього що Ви можете сказати? Що це? Нарешті можуть вийти на організаторів, не лише на виконавців цього вбивства Георгія?

Олексій Баганець: Мені важко сказати. Це повз Головного слідчого управління приймало рішення. Я знаю, що за вказівкою новопризначеного генпрокурора Віктора Шокіна створена нова оперативно-слідча група по цій справі, куди увійде і той слідчий, у провадженні якого ця справа знаходилася до останнього часу. Це кримінальне провадження, яке виділене з того провадження, в якому притягувалися попередні обвинувачені і засуджені, три офіцери, працівники міліцейської розвідки, і плюс Пукач. По цій справі, яка виділена і знаходиться у провадженні, створена оновлена слідчо-оперативна група. І пан Шокін взяв безпосередньо керівництво цією групою на себе.

– І триває розслідування?

Олексій Баганець: Так. Це було два чи три дні тому.

– Пані Каленюк, оновлена прокуратура що робить для того, щоб розслідувати ці резонансні справи і показати, що справді через рік після Майдану є прогрес у цьому?

Дарія Каленюк
Дарія Каленюк
За рік після санкцій не маємо жодної справи, переданої в суд, щодо жодного з посадовців у санкційному списку ЄС. Там 22 особи. Ледве-ледве вберегли більшість осіб з списку, щоб були зняті санкції
Дарія Каленюк

Дарія Каленюк: Не знаю, що робить зараз оновлена прокуратура. Вона оновилася тиждень тому. Але найважливіше, я хочу сказати, що за рік після санкцій ми не маємо жодної справи, переданої в суд, щодо жодного з посадовців у санкційному списку ЄС. Там 22 особи. Ми ледве-ледве вберегли більшість осіб з цього списку від того, щоб стосовно них були зняті санкції.

І ГПУ, у тому числі пану Баганцю, було відомо, ще починаючи з весни минулого року, що буде така загроза, що санкції можуть бути зняті. Якщо не будуть розслідуватися фінансові та економічні злочини осіб з-під санкцій.

Слава Богу, у грудні, коли піднявся медійний, публічний скандал, зокрема скандал, пов'язаний з тим, що по Іванющенку взагалі не було ніякого економічного провадження, ГПУ оперативно спрацювала і були виписані підозри десь половині осіб санкційного списку, по яких могли бути зняті санкції.

На меті не побачити людину за гратами. Приємно бачити Єфремова за гратами, але хотілося би повернути накрадене
Дарія Каленюк

Я не погоджуюся з паном Баганцем, що зняття санкцій нічого не означає. У нас на меті не є побачити людину за гратами. Це, звичайно, приємно, приємно бачити Єфремова за гратами. Але такий довгостроковий результат – хотілося би повернути накрадене. Ті мільярди, які були виведені з бюджету, які були вкрадені, із-за яких у нас зараз падає гривня, і люди тільки стають ще біднішими.

По Іванющенку арештовано тільки в Швейцарії 100 мільйонів євро!
Дарія Каленюк

І санкції ЄС – це спроба, це спосіб зберегти, арештувати майно закордоном, ГПУ, правоохоронним органам зібрати докази і довести, що ці активи мають злочинне походження. Зокрема по Іванющенку було арештовано тільки в Швейцарії близько 100 мільйонів євро! Там і швейцарські франки і євро. 100 мільйонів євро – це не мало, не багато, це величезні гроші зараз, це мільярди фактично.

Виключно із-за того, що в ГПУ не було кримінального провадження по економічних злочинах, ці 100 мільйонів могли бути розморожені ще два місяці тому.

По Сергію Клюєву будуть зняті санкції. Немає зараз кримінального провадження
Дарія Каленюк

Стосовно чотирьох осіб, як сьогодні сказали в The Wall Street Journal, будуть зняті санкції. Я не знаю, яка там сума коштів, чи взагалі щось було знайдено і арештовано по цих чотирьох особах, але по Сергію Клюєву, я думаю, активи в Австрії були, і вони ще досі арештовані. Але я так підозрюю, що саме по Сергію Клюєву будуть зняті санкції. Немає зараз кримінального провадження. І в цьому у мене питання до пана Баганця.

Ще в квітні, в березні журналісти в «Межигір’ї» знайшли пакети з документами. У першу чергу вони стосувалися будівництва «Межигір’я». Це будівництво було виконане через трансакції, було багато фіктивних трансакцій через компанію «Танталіт». Ця компанія належала Сергію Клюєву до грудня 2014 року!

– Пане Баганець, можете відповіси пані Каленюк з приводу цієї справи «Межигір’я», яка – одна з найрезонансніших.

Олексій Баганець: За той час, що я курував слідство, по цьому епізоду, по цьому факту проводилися активні слідчі дії. Ми зверталися, проводили міжнародно-правові клопотання, направляли закордон, ми проводили слідчі дії на території України.

Дійсно, коли я прийняв Головне слідче управління, як кажуть, під своє кураторство, керівництво, то в актовому залі на п’ятому поверсі Головного слідчого управління повністю всі ці документи, які нам передали журналісти, перш за все громадські діячі і журналісти, сушилися десь з місяць. Була виділена ціла група слідчих, які прямо в актовій залі десь з місяць чи півтора оглядали ці документи.

– Опрацьовані ці документи за цей рік?

Олексій Баганець: Звичайно.

Складали проколи, оглянуті місця події, всі ті документи, які мали пряме, безпосереднє відношення до кримінальної справи, були долучені в якості речових доказів до цього кримінального провадження.

Я хотів би єдине уточнити. На сьогоднішній день дуже модно висловлювати критичні зауваження на адресу органів прокуратури, перш за все органів досудового слідства прокуратури. Але все ж таки для того, щоб визначитися і говорити більш правдиво, щоб все-таки доносити до жителів, громадян нашої держави правду, то треба сказати, що це була лише частина документів. Тому що в «Межигір’ї» була вилучена більш значна частина документів, які мають безпосереднє відношення до наших кримінальних проваджень, але, на превеликий жаль, частина громадських організацій, у тому числі і журналістів, а деякі з них стали народними депутатами…

– Є прогрес у розслідуванні цієї справи?

Олексій Баганець: Так.

Справа «Межигір’я» має судову перспективу. Буде прийняте логічне завершення
Олексій Баганець

Вони відмовилися нам надавати такі документи. Я вважаю, що ця справа («Межигір’я» – ред.) має судову перспективу, що не говорили би. По ній буде прийняте логічне завершення. І всі винні особи, які до цього причетні, будуть притягнуті до відповідальності.

Раніше ніж за рік будуть результати по справі діячів режиму Януковича
Олексій Баганець

– Дуже сподіваюся, що через рік, якщо ми з Вами зустрінемося під час інтерв’ю чи у студії, чи інший варіант, буде більше що доповісти про результати діяльності, наприклад, щодо діячів режиму Януковича будуть більш успішні результати.

Олексій Баганець: Я думаю, що раніше (ніж за рік будуть результати по справі діячів режиму Януковича – ред.) все ж.

– Будемо сподіватися.


На цю ж тему:

17.02.2015
Віктор Шокін: генпрокурор «із системи» чи реформатор?

Генпрокурор за перший тиждень роботи затримав одного з лідерів Партії регіонів і призначив заступником реформатора з команди Саакашвілі далі
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG