Доступність посилання

ТОП новини

Під Рівним рідні бійців 128-ї бригади перекривають автотрасу Київ – Чоп


Позиції українських військ біля Дебальцева, 17 лютого 2015 року
Позиції українських військ біля Дебальцева, 17 лютого 2015 року

Рух автотранспорту міжнародною магістраллю Київ – Чоп під Рівним було сьогодні паралізовано через акцію протесту родичів бійців 128-ї бригади, які перебувають під Дебальцевом. Увечері на трасі через це утворилася черга автомобілів довжиною близько 5 кілометрів, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Учасники протесту хочуть, щоб їхні вимоги – або негайно надати бійцям зброю і боєприпасів, або вивести їх із передової – почув президент. У разі, якщо вимоги не будуть почуті, люди обіцяють стримувати рух на автотрасі Київ – Чоп якнайменше до ранку.

Перед цим вони побували в кабінеті голови Рівненської облдержадміністрації Віталія Чугуннікова з проханням зателефонувати голові держави, щоб передати ці вимоги. Після візиту рівнян Чугунніков дотелефонувався до адміністрації президента і повідомив про вимоги. Його запевнили, що бійців 128-ї вже передислоковують.

Тим часом громадські активісти Рівненщини створили робочу групу, яка оформлює письмове звернення до президента, повідомила Радіо Свобода юрист волонтерського фонду «Руєвит» Ірина Зражевська. Серед вимог – забезпечити виконання мінських угод про припинення вогню та обов’язкова присутність спостерігачів ОБСЄ в Дебальцеві.

Прес-центр антитерористичної операції повідомив сьогодні під вечір, що «ситуація в районі Дебальцева є надзвичайно складною і змінюється практично щогодини», але не уточнив, у який бік вона змінюється.

Прес-центр також підтвердив попередні повідомлення Генерального штабу, що, незважаючи на оголошене припинення вогню, частина міста вже захоплена незаконними збройними формуваннями і що в полон до сепаратистів потрапила група українських військовців, які супроводжували вантаж для оборонців міста.

«Підрозділи сил АТО після маневрування вогнем стримують противника. На цю годину точаться запеклі бої», – стверджують у прес-центрі антитерористичної операції.

За умовами домовленостей, досягнених минулого тижня в Мінську, з півночі на неділю мав настати режим припинення вогню. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, тому становище там постійно напружене. За останніми повідомленнями, частину міста нападники вже захопили. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявляють, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю». Вони також не допускають до міста спостерігачів ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG