Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні: всі, хто залишає район Дебальцева, повинні отримати безпечний прохід


Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Всі, хто має намір залишити зону конфлікту, зокрема район Дебальцева, повинні мати можливість це безперешкодно зробити, а до самого міста має бути допущена місія ОБСЄ, йдеться в заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні.

«Дії підтримуваних Росією сепаратистів в Дебальцеві є прямим порушенням режиму припинення вогню. Сепаратисти мають припинити будь-які воєнні дії. Росія та сепаратисти мають негайно та повністю виконати домовленості, погоджені в Мінську у відповідності з вчорашньою резолюцією Ради безпеки ООН, починаючи з дотримання режиму припинення вогню і відведення всіх важких озброєнь», – мовиться в заяві координатора європейської дипломатії.

Крім того, верховний представник ЄС закликала забезпечити доступ до Дебальцева і будь-якого іншого місця вздовж лінії зіткнення для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Також у Євросоюзі наголошують, що має бути гарантована можливість безпечного відходу з Дебальцева для всіх, хто має намір залишити цю територію.

Якщо бойові дії та інші порушення мінських домовленостей далі триватимуть, то Євросоюз вживатиме відповідних заходів, мовиться у заяві Федеріки Моґеріні.

Українські військові сьогодні вранці почали залишати Дебальцеве Донецької області. Президент України Петро Порошенко заявив, що підрозділи залишають Дебальцеве організовано, з бойовою технікою і зброєю. За його словами, станом на зараз виведені 80% підрозділів, ще дві колони мають вийти. Військові виходять із міста під постійним обстрілом. За даними президента, поранені 30 військових.

Досягнуті в Мінську 12 лютого домовленості передбачають, зокрема, припинення вогню з 15 лютого, відведення важких озброєнь від лінії зіткнення і створення зони безпеки.

XS
SM
MD
LG