Доступність посилання

ТОП новини

15 тисяч міліціонерів брали участь у протистоянні на Майдані – адвокат


У протистоянні на Майдані у центрі Києва в 2014 році брали участь близько 15 тисяч правоохоронців, повідомив адвокат родин Небесної сотні Павло Дикань.

За його словами, Міністерство внутрішніх справ у перші дні після подій 18–20 лютого 2014 року в центрі Києва системно знищувало докази, що свідчили про причетність представників міліції до розстрілів й інших злочинів, скоєних проти учасників Революції гідності.

«МВС знищувало усі докази, такі, як оперативні плани і накази, списки підрозділів – приблизно 15 тисяч міліціонерів та інших правоохоронців були залучені до протистояння проти учасників Майдану. Жодна особа не дала свідчень і жодним чином МВС не сприяє тому, щоб ці люди дали свідчення, що мають надважливі дані для розслідування цієї справи», – зазначив адвокат.

Народний депутат, член громадської ради Майдану Ігор Луценко, зі свого боку, наголосив, що серед українських політиків і політичних сил чимало таких, кому не вигідне розслідування злочинів силовики на Майдані. За словами Луценка, у Верховній Раді фактично заблокована ініціатива створити тимчасову слідчу комісію з розслідування злочинів під час Євромайдану.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк повідомив Радіо Свобода, що після проведеного міністерством розслідування кілька справ, які стосувались участі правоохоронців у злочинах проти майданівців, передали до ГПУ.

«МВС усі дані, у тому числі по розслідуванню злочинів проти майданівців, щодо розстрілу Небесної сотні, передало до Генеральної прокуратури», – зазначив Шкіряк.

Прес-служба ГПУ пообіцяла Радіо Свобода пізніше надати інформацію про кількість цих справ і ситуацію з їх розслідуванням.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану і насильницьких дій проти них до суду передали 8 обвинувальних висновків, раніше повідомляв тодішній генпрокурор Віталій Ярема.

XS
SM
MD
LG