Доступність посилання

ТОП новини

«Організований відхід» із Дебальцева. Що далі?


Як військові з боями виривались з Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Питання евакуації мирних мешканців із Дебальцева досі не вирішене – волонтер

Українська армія поступово залишає Дебальцеве та прилеглі території. Бійці називають відступ спланованим, а кількість загиблих за офіційними даними не перевищує десяти. Втім критика голови Генштабу не припиняється.

Ця позиція та успіхи нам були конче потрібні в Мінську під час переговорів та після Мінська. Ми змогли продемонструвати всьому світу справжнє обличчя бандитів-сепаратистів, яких підтримала Росія
Петро Порошенко

Українські військові поступово залишають Дебальцевський плацдарм. За офіційною інформацію, вдень плацдарм залишили понад 80 відсотків підрозділів української армії. Президент України Петро Порошенко назвав відхід спланованим.

«Ця позиція та успіхи нам були конче потрібні в Мінську під час переговорів та після Мінська. Ми змогли продемонструвати всьому світу справжнє обличчя бандитів-сепаратистів, яких підтримала Росія, яка також виступила гарантом Мінських домовленостей», – наголосив президент у середу вранці.

Спікер антитерористичної операції Андрій Лисенко визнав, що не усю техніку українським військовим вдалося вивезти з плацдарму.

«За інформацією, яку ми отримали, українські військові відходять зі своєю штатною зброєю. Усе, що неможливо взяти з собою – знешкоджується, щоб ворог не отримав техніку в справному стані», – заявив Лисенко.

Підрозділи Збройних сил України залишають Дебальцеве організовано – Лисенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00


Усіх мирних мешканців досі не вивезли

Переговори між волонтерами, українськими та російськими військовими та представниками ОБСЄ тривають. За словами волонтера Діани Макарової, більше ніж 50 годин волонтери вимагають створити коридор для евакуації мирних мешканців Дебальцева.

«Наразі евакуація не виконується. В Дебальцевому затухають обстріли та ми сподіваємось, що нам дадуть коридор для евакуації тих мирних мешканців, які захочуть виїхати на територію України. Ми знаємо, що таких мешканців було багато, але хто з них вижив – ми не знаємо», – повідомила Макарова Радіо Свобода.

Волонтер також розповіла, що в останні дні мешканці буквально билися за місце у бомбосховищі.

«Десять днів у Дебальцеве не підвозили воду, їжу та медикаменти. Треба було хоча б відвезти гуманітарну допомогу. Ми знаємо, що Росія увесь час переговорів була категорично проти коридору», – наголосила Макарова. Вона не знає, скільки мирних мешканців залишається у місті.

Евакуація з Дебальцевого йде за планом – Генштаб

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

В ефірі Радіо Свобода виконуючий обов’язки речника Генштабу Владислав Селезньов повідомив, що під час боїв загинуло менше від 10 українських військових.

«За минулу добу Україна втратила 5 військовослужбовців. Незважаючи на ту шалену істерику в інтернеті, лише 5 військовослужбовців у боях за Дебальцеве загинуло. Поранених близько 40, але ця інформація перевіряється», – наголосив Селезньов.

Левко Стек
Левко Стек

Українські військові виходили з Дебальцевого без коридорів від бойовиків. За словами кореспондента Радіо Свобода Левко Стека, військові виходили кількома колонами – вихід був дійсно організований.

«Йдеться про те, що було кілька колон по кілька десятків бронемашин і військові розповідають, що кілька разів потрапляли в засідки та під обстріли. Це не був безпечний вихід, фактично, вони пробивалися», – наголосив Стек.

Представник волонтерської групи «Мега-Поліграф» Олег Свірко, який постійно їздить до зони АТО та спілкується з бійцями, вважає, що здача Дебальцеваце лише початок наступу озброєних угруповань.

«Наступним найбільш ймовірним ударом буде удар у бік Артемівська. Потім бойові дії в районі Щастя. А наступний пріоритет – їм потрібен буде вихід на Маріуполь як на крупний транспортний, економічний та логістичний центр», – наголосив Свірко.

Українські військові після відступу з Дебальцева. 18 лютого 2015 року
Українські військові після відступу з Дебальцева. 18 лютого 2015 року

Бандити не зупиняться на Дебальцевому – волонтер

Критика голови Генштабу також не припиняється. За думкою відомого волонтера Георгія Туки, Муженко має понести відповідальність за те, що залишив Дебальцевський плацдарм лише зараз. Він також нагадав, що питання про ефективність Муженка постало вже давно.

«Питання про перебування пана Муженка на цій посаді вперше постало після прийняття геніального у лапках рішення про поновлення контролю на українсько-російському кордоні, коли нібито несподівано обстріляли українських військових із району Ростова», – заявив Тука.

На 21:00 за київським часом президент України Петро Порошенко скликав засідання Ради національної безпеки та оборони, щоб визначитися зі стратегією поведінки – як у дипломатичному, так і у воєнному напрямку. Раніше президент обіцяв ввести воєнний стан, якщо перемир’я буде порушене.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG