Доступність посилання

ТОП новини

Грузія критикує «договір про держкордон» між Росією і Південною Осетією


Голова МЗС Росії Сергій Лавров (п) і де-факто міністр закордонних справ Південної Осетії Давид Санакоєв у Москві після підписання «договору», 18 лютого 2015 року
Голова МЗС Росії Сергій Лавров (п) і де-факто міністр закордонних справ Південної Осетії Давид Санакоєв у Москві після підписання «договору», 18 лютого 2015 року

Грузія засудила «договір про держкордон», який підписали Росія і сепаратистська влада грузинського регіону Південної Осетії.

18 лютого через кілька годин після підписання угоди МЗС Грузії заявило, що це «ще один крок,спрямований проти суверенітету і територіальної цілісності Грузії».

У заяві також йдеться, що Росія «марно намагається приховати фактичну анексію» Південної Осетії й іншої грузинської сепаратистської області, Абхазії.

Як заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, документ має на меті, зокрема, «розвіяти спекуляції» щодо планів Москви анексувати цей сепаратистський регіон Грузії, що його Росія вважає за «незалежну державу».

Росія нині також готується укладати з Південною Осетією ще один документ, «договір про союзницькі відносини й інтеграцію», який, на думку Грузії, означатиме фактичну анексію Росією сепаратистського регіону.

Схожий «договір» Росія вже уклала і з другим сепаратистським регіоном Грузії, Абхазією.

Росія після війни проти Грузії 2008 року, всупереч міжнародним зобов’язанням, залишила свої війська на території двох сепаратистських регіонів Грузії, а потім заявила, що визнає Абхазію і Південну Осетію «незалежними державами». Із таким визнанням, крім Росії, виступили також її союзники Нікарагуа й Венесуела, а також мала тихоокеанська острівна держава Науру. У Грузії ці регіони визнають за території, тимчасово окуповані Росією.

XS
SM
MD
LG