Доступність посилання

ТОП новини

Литва може позбавити притулку українця Шарія через його випади проти України


Анатолій Шарій
Анатолій Шарій

МВС Литви перевіряє проросійські заяви Анатолія Шарія, який раніше отримав у Литві політичний притулок

Український громадянин Анатолій Шарій, який називає себе журналістом, може втратити політичний притулок у Литві. На своєму каналі в YouTube ця людина «публічно висміює Україну та українське військо і співає кремлівські пропагандистські пісні», пише Довидас Панцеравас на порталі 15min.lt.

Минулого тижня на порталі 15min.lt був опублікований матеріал, у якому розповідалося, що тепер робить політичний біженець з України. Міністерство внутрішніх справ Литви офіційно підтвердило, що після публікації розпочата перевірка справи Шарія.

«Можу сказати, що після вашої публікації були зроблені певні юридичні процедури щодо як самого статусу біженця, так і оцінки нових обставин. У таких випадках, наскільки я знаю, крім усіх інших дій, заслуховують і самих зацікавлених осіб», – сказав у середу радник міністра внутрішніх справ Литви Томас Бяржинскас.

Джерела порталу стверджують, що цього тижня Департамент міграції розпочав розслідування і , не виключено, що найближчим часом Анатолій Шарій втратить політичний притулок. Насамперед тому, що з’ясувалися обставини, через які цей юридичний статус був йому наданий.

У 2012 році Анатолій Шарій переконував литовську владу, що його переслідує режим президента Віктора Януковича. За словами Шарія, він проводив розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі, тому проти нього були сфальсифіковані справи.

Однак після перемоги Майдану Віктор Янукович втік до Росії, а в Україні зараз при владі прозахідні партії. Це може означати, що зникли обставини, заради яких Анатолію Шарію був потрібен притулок.

Інші джерела порталу 15min.lt в правоохоронних органах повідомляють, що викликають стурбованість і поширювані Шарієм ідеї. Не можна стверджувати, що на своєму каналі в YouTube цей українець відкрито веде кремлівську пропаганду, проте агресивні випади в бік України, яка захищається від агресії, викликають серйозні сумніви, пише 15min.lt.

Минулого тижня портал 15min.lt писав, що Анатолій Шарій зараз активно користується всіма привілеями, що дає йому наданий Литвою політичний притулок – їздить Західною Європою і поширює там свої ідеї. Якщо Департамент міграції позбавлять його статусу політичного біженця, Анатолій Шарій більше не зможе вільно їздити Європою.

Як стверджує джерело, наразі цей український громадянин тимчасово проживає в Нідерландах у своєї старшої сестри. Коли Анатолій Шарій втратить свій статус, про це будуть проінформовані і нідерландські установи.

Сам Шарій вважає звинувачення необґрунтованим.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редкції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG