Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: сепаратисти далі не пускали спостерігачів до Дебальцева


Російські самохідки сепаратистів «Гвоздика» на позиціях у місті Вуглегірську біля Дебальцева, 19 лютого 2015 року
Російські самохідки сепаратистів «Гвоздика» на позиціях у місті Вуглегірську біля Дебальцева, 19 лютого 2015 року

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила в четвер, що попереднього дня, в середу, сепаратисти продовжували не допускати спостерігачів її Спеціальної моніторингової місії в Україні до Дебальцева.

Як мовиться в повідомленні, того дня неназваний на ім’я генерал-майор, голова українського представництва у Спільному центрі контролю і координації, повідомив спостерігачам, що українські війська здійснюють впорядкований відхід із Дебальцева. На наполягання спостерігачів співголови центру, український і російський генерал-майори, підписали спільного листа до ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР» із проханням забезпечити можливість спільного патруля до Дебальцева з участю спостерігачів і представників Спільного центру і безпеку такого патруля.

У відповідь, за повідомленням ОБСЄ, в «ДНР» відповіли відмовою, а з «ЛНР» узагалі не відповіли.

Натомість командувач антитерористичної організації від Збройних сил України, який теж отримав такого листа, відповів, що забезпечить можливість такого патруля до села Луганського, яке опинилося на новоутвореній лінії контакту.

Крім того, спостерігачі доповіли, що розмовляли з вимушеними переселенцями, евакуйованими з Дебальцева, у транзитному центрі для внутрішньо переміщених осіб у місті Слов’янську. Ці люди, переважно жінки, висловлювали занепокоєння долею старших членів родин, які лишилися в місті. За словами евакуйованих, ті, хто лишився в Дебальцеві, як вважають, живуть по підвалах без їжі, води й електрики за температур нижче від нуля.

Іще одне з повідомлень місії ОБСЄ стосується зустрічі у Дніпропетровську з командиром добровольчого полку «Дніпро-1», імені якого не назвали. Він висловив думку, що останні мінські домовленості від 12 лютого невигідні для України, але додав, що хоче, щоб вони запрацювали. За словами командира, він згоден із наданням особливого статусу окремим районам Донецької й Луганської областей задля врегулювання конфлікту.

Незважаючи на ухвалені минулого тижня в Мінську чергові домовленості про чергове припинення вогню, проросійські сепаратисти і війська Росії продовжили наступ на місто Дебальцеве на Донеччині і в середу врешті змусили до відступу українські війська, які дотримувалися режиму припинення вогню і не могли дати повноцінної відсічі. В Україні і у світі це розцінили як очевидне порушення мінських домовленостей із боку Росії й підтримуваних нею збройних сепаратистів.

XS
SM
MD
LG